Moldoveancă, sub cupola de fier din Bat Yam, Israel, peste care plouă cu rachete: „Când sună sirena, iese cine poate. Sar sticlele de la geamuri”

Moldoveancă, sub cupola de fier din Bat Yam, Israel, peste care plouă cu rachete: „Când sună sirena, iese cine poate. Sar sticlele de la geamuri”

Îngroziți de sutele de rachete pe cerul de peste oraș și cu geanta gata de plecare. Este starea pe care o trăiesc oamenii din regiunea de centru al Israelului în ultimele zile. Printre ei, și zeci de moldoveni. AGORA a reușit să discute cu o conațională, Virginia Mînza. „Sunt de șapte ani aici, dar atâtea rachete pe minut, încă n-am văzut așa ceva. Sar sticlele de la geamuri”, spune femeia.

Moldoveanca Virginia Mînza se află în regiunea de centru a Israelului, lângă Tel Aviv, în orășelul numit Bat Yam. Femeia este acolo de aproape șapte ani, perioadă în care conflictele locale periodic s-au acutizat, însă ceea ce vede și trăiește în ultimele trei zile (n.r. atacurile în centrul țării au început la 11 mai) nu are precedent.

„Marți a fost ceva strașnic. Atâtea rachete...100 de rachete în câteva minute. Încă n-am văzut așa ceva. În Ashkelon a decedat o îngrijitoare de 32 de ani și bătrâna de care avea grijă. Nu au reușit să iasă din casă. În orașul vecin s-a aprins un autobuz. O fetiță de 5 ani a ajuns la spital. Acum 25 de minute în Sderot a fost o bombardare puternică. O rachetă a nimerit în camera unui copil”, enumeră Virginia cazurile tragice pe care le cunoaște.

Publicitate

Acum, locuitorii din Bat Yam, la fel ca cei din localitățile învecinate, sunt mereu în stare de alertă. Sunetul sirenei este urmată de coborâri în grabă în camerele de securitate ale blocurilor din oraș.

„Casele noi au odaie specială de securitate. În casele vechi acest spațiu e jos, în scară. Dacă nu, lumea iese pe scări, în coridor lângă perete. Numai nu în casă, lângă ferestre, ca să nu se aleagă cu traume de la sticla care sare. Eu locuiesc la etajul patru și nu mai cobor jos în odaia de securitate, dar cu majoritatea vecinilor, ieșim pe coridor, la perete”, spune Virginia Mînza.

Femeia afirmă că, mulți bătrâni țintuiți la pat rămân în odăile lor atunci când se întâmplă atacurile. Ei sunt greu de evacuat rapid. „Iese cine poate”, spune femeia.

Chiar și în așa condiții, magazinele, farmaciile și alte instituții continuă să activeze. Totuși, s-a decis să fie închise școlile și grădinițele.

...

Autoritățile locale se adresează periodic cu îndemnuri către populație să fie precauți, să evite ieșirile și să stea în încăperi sigure.

„Cine are nevoie de ajutor apelează și toți se ajută, și bătrânii, și tinerii. Uită toți de politica instabilă. Se așează toți împreună, umăr la umăr și înainte. Am fost preveniți la tv că atunci când se aude sirena să fim pregătiți și să ieșim, să nu riscăm cu viețile”, afirmă Virginia.

Și autoritățile din R. Moldova țin legătura cu conaționalii din Israel.

„Ambasada noastră, din R. Moldova, ne-au anunțat online și au deschis Linia Fierbinte pentru cei care au nevoie să apeleze. Ne-au spus să pregătim actele și o geantă cu strictul necesar și să fim gata, pregătiți. Ne-au îndemnat să nu intrăm în panică”, spune Virginia.

Femeia crede că o bună parte dintre moldovenii aflați în Israel vor dori să revină acasă imediat ce vor avea această posibilitate.

„Ei vor liniște și nu-și doresc să stea printre străini cu așa situație. Încă avem noroc de această „cupolă de fier” care neutralizează o parte din rachete. Dacă n-ar fi, nu știu ce ar fi cu noi”, afirmă Virginia.

Pe finalul discuției noastre, moldoveanca ne-a spus că pe lângă toate, în orașe se întâmplă conflicte violente între tinerii localnici și arabi. Se strică vitrinele magazinelor, se aprind mașini și drapeluri. În câteva minute, pe străzile din Bat Yam a început o astfel de manifestație.

AGORA amintește că, ambasada Republicii Moldova în Statul Israel îndeamnă cetățenii moldoveni aflați în această țară să urmărească și să urmeze directivele de securitate anunțate de autoritățile locale. Aceasta în contextul bombardamentele și atacurilor cu rachete asupra orașelor israeliene din timpul zilelor de 11 și 12 mai.

Menționăm că, metropola israeliană Tel Aviv a fost ţinta, marţi seară, a unui atac masiv cu rachete lansate din Fâşia Gaza, după ce armata israeliană a distrus o clădire cu 13 etaje, turnul Hanadi, considerată un fief al mișcării Hamas. Atacurile cu rachete în orașele din centrul Israelului continuă a treia zi consecutiv.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal