Consiliul Concurenței constată: TV-Comunicații Grup a discreditat concurentului său, răspândind informații false despre Casa Media Corp

Consiliul Concurenței constată: TV-Comunicații Grup a discreditat concurentului său, răspândind informații false despre Casa Media Corp

Întreprinderea TV-Comunicații Grup SRL a întreprins acţiuni de discreditare a concurentului său prin răspândirea unor informații false despre activitatea Casa Media Corp SRL. Constatarea aparține plenului Consiliului Concurenței, notează mold-street.com. Ar fi vorba de acțiuni care ar pune în pericol reputația și credibilitatea instiutuției. Sancţiuni pecuniare însă nu s-au aplicat, pe motiv că termenul de prescripție este un an de la data comiterii încălcării.

Casa Media Corp SRL (unic asociat figurează Dorin Pavelescu, un intermediar din anturajul lui Plahotniuc) s-a adresat în februarie 2018 cu o plângere, în care susținea că TV-Comunicații Grup SRL a răspândit afirmații false despre activitatea sa în raport cu beneficiarii de publicitate și agențiile de publicitate.

„Stimați Colegi și Parteneri, în contextul situației create pe piața publicității audiovizuale din Moldova, în rezultatul înțelegerii de cartel între casele de vânzări „Casa Media” și „Exclusiv Sales House”, scopul căreia este de a instaura monopolul asupra întregii piețe publicitare din țară, posturile de televiziune: Pro TV Moldova, TV8, Jurnal TV și RTR Moldova, neimplicate în aceste acțiuni ilegale; în data de 19 ianuarie 2018, au depus în acest sens o plângere oficială la Consiliul Concurenței… În scurt timp, Consiliul Concurenței va fi obligat să înceapă o investigație oficială privind faptele ilegale săvârșite de „Casa Media” și „Exclusiv Sales House”. Suntem conștienți de presiunile din partea actorilor acestei înțelegeri de cartel, dar în același timp cerem să vă abțineți de la plasarea publicității conform regulilor dictate de aceste case de vânzări, fapt ce implică participarea la aceste încălcări a legislației cu privire la antimonopol…”, se menționa în scrisoarea TV-Comunicatii Grup, citată de Consiliul Concurenței.

Publicitate

Printre companiile la care a fost expediată această scrisoare sunt menționate Nestle, Lactalis, Abott, Orimi Trade, Sandoz etc., iar unele chiar ar fi suspendat plasarea publicității la posturile TV ale Casa Media Corp SRL până la soluționarea situației.

Constatările Consiliului Concurenței

Autoritatea anticoncurență susține că în cadrul investigației „nu a fost probat comportamentul coordonat al întreprinderilor Casa Media Corp SRL și Exclusiv Sales House SRL”.

„Totodată, s-a stabilit că acordurile contractuale de comercializare a spațiului publicitar sunt încheiate în funcție de ofertele expuse de întreprinderile vizate și preferințele întreprinderilor cocontractante”, se arată în decizia Consiliului.

Instituţia constată că TV-Comunicații Grup a întreprins acţiuni de discreditare a concurentului său prin răspândirea unor informații false despre activitatea Casa Media Corp, încălcând astfel legislaţia, fără însă a-i aplica sancţiuni pecuniare, pe motiv că termenul de prescripție este un an de la data comiterii încălcării.

Amintim că, la începutul anului 2018, firmele fondatoare la patru posturi de televiziune - Pro TV, RTR Moldova, TV8 și Jurnal TV - s-au plâns la Consiliul Concurenței, susținând că două case de vânzări - Casa Media Corp și Exclusiv Sales House dau dovadă de acțiuni neconcurențiale și oferă reduceri suplimentare pentru plasarea publicității sub anumite condiții.

Ulterior, Consiliul Concurenței a constatat că doar Casa Media Corp a admis încălcări a Legea concurenței prin aplicarea de condiții discriminatorii în raport cu posturile de televiziune. În consecință, companiei i s-a aplicat o amendă de 1,85 milioane de lei, pe care aceasta o contestă.

Fondatorii Casa Media Corp SRL

Menționăm că firma Casa Media Corp SRL are un capital social de 10.000 de lei, deținut de Dorin Pavelescu, care potrivit RISE Moldova este un intermediar din anturajul fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc.

Casa Media Corp deținea drepturi de a plasa publicitatea audiovizuală pentru posturile de televiziune Prime, Canal 2, Canal 3, Publika TV, CTC Moldova, Familia Domashniy, N4 și Ren-Moldova. În 2019 compania a înregistrat o cifră de afaceri de circa 158 milioane lei, iar profitul s-a apropiat de 10 milioane lei.

TV-Comunicatii Grup SRL are trei fondatori - Rosmediakom din Rusia (50%), Valentina Stețco (25%) și SB Grup Media SRL (25%). Rosmediakom este un parteneriat necomercial, pentru organizarea și managementul proiectelor media și comunicații în masă din Rusia. Potrivit datelor din registrul comercial, Rosmediakom are trei fondatori: Sberbank - cea mai mare bancă din Rusia, Vneshekonombank - a doua ca mărime bancă din Rusia și VGTRK și compania de stat de televiziune din Rusia.

TV-Comunicatii Grup deţine licența pentru postul de televiziune RTR Moldova, care retransmite emisiunile postului rusesc RTR şi care ocupă locul 2-3 după audiență în Republica Moldova.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal