În ultimii ani țara noastră exportă în cantităţi foarte mari grâu și importă făină în cantități la fel de mari. De exemplu în primele trei luni ale acestui an au fost exportate 89.000 de tone de grâu alimentar şi doar 200 de tone de făină de grâu.
În schimb au fost importate circa 3.500 de tone de făină, adică de 17,5 ori mai mult decât s-a exportat.
Se întâmplă în condițiile în care majoritatea morilor şi fabricilor de prelucrarea cerealelor nu au fost modernizate şi în consecinţă au o eficienţă redusă. Respectiv, reţul materiei prime de la ele este uneori cu 20-30% mai mare decât cel al făinii de import.
În consecinţă producătorii de pâine şi produse de panificaţie foarte frecvent recurg la importul sau achiziţia făinei de import.
Creşterea semnificativă a importului de făină s-a făcut observată în a doua jumătate a anului trecut, când a devenit clar că recolta de grâu a fost una mică şi preţul la el va creşte.
Astfel dacă în luna iulie 2020 s-au importat 442 tone de făină, apoi în august - deja 2.615, iar în septembrie 2020 - deja 3.835 de tone.
Potrivit datelor vamale, citate de mold-street, în primele trei luni ale acestui an, trei companii practicv au asigurat circa 90% din tot importul de făină: Galexim Grup SRL, Vitalcomus SRL şi Navan-Prim SRL.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.