Vaccinarea anti-COVID la domiciliu: Medicul de familie asigură deplasarea echipei specializate la persoanele imobilizate. Iată condițiile

Vaccinarea anti-COVID la domiciliu: Medicul de familie asigură deplasarea echipei specializate la persoanele imobilizate. Iată condițiile

În procesul de vaccinare împotriva infecției cu COVID-19 în R. Moldova, responsabilii din Sănătate au decis să asigure vaccinarea persoanelor care nu se pot deplasa la centrele medicale. Astfel, echipele mobile se deplasează la domiciliu, la indicația și decizia medicului de familie care cunoaște starea de sănătate a persoanei ce va fi imunizată.

„Fiecare medic de familie își cunoaște populația de pe sector. În funcție de posibilitatea sau imposibilitatea accesării de către persoană a vaccinului, medicul decide organizarea deplasării echipelor mobile”, afirmă într-o conferință de presă, Denis Cernelea.

Astfel, decizia ca persoana să fie imunizată la domiciliu aparține medicului de familie care nu doar aprobă vaccinarea, dar asigură și transportarea serului în siguranță.

Publicitate

„Fiecare instituție de asistență medicală primară are pungile necesare cu care recepționează vaccinul de la depozitele sectoriale ale ANSP. Astfel, transportarea vaccinului la domiciliul pacientului se va desfășura cu păstrarea lanțului frigorific”, dă asigurări Cernelea.

Persoanele care nu au acces la vaccinare sunt îndemnate să apeleze la Linia Verde. „Dacă în unele raioane sau localități sunt probleme în accesarea medicului de familie sau a punctelor de vaccinare îndemnăm oamenii să contacteze Linia Verde unde colegii de la ANSP notifică problemă și o rezolvă în scurt timp”, afirmă Cernelea.

Cât despre prioritizarea vaccinării, se menționează exemplul altor țării unde în primul rând se imunizează bătrânii așa cum procentul îmbolnăvirilor în aceste categorii de populație este cel mai mare și tot mare este numărul de decese în urma complicațiilor.

Astfel, în etapa a doua de vaccinare în R. Moldova au fost incluse prioritar persoanele cu vârsta mai mare de 60 de ani și persoanele care suferă de comorbidități.

În etapa a treia de vaccinare, deja au fost incluse și celelalte categorii de vârstă pentru imunizare.

Amintim că la 12 mai, R. Moldova depășește pragul de 200 mii de doze de vaccin anti-COVID administrat populație adulte din țară. Astfel, țara atinge rata vaccinare de 5%.  Cea mai multă populație a fost imunizată în capitală, unde rata este de circa 7%, iar lista e încheiată de raioanele Comrat, Ceadîr-Lunga cu rata de sub 2% din populația vaccinată, informează responsabilii de procesul de imunizare din R.  Moldova.

Autoritățile menționează că până acum R. Moldova a recepționat 785.770 de doze de vaccin anti-COVID, unde se includ și dozele distribuite în raioanele din stânga Nistrului. 70% din stoc a venit în țară în ultimele două săptămâni.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal