Încep examenele naționale la ciclul de învățământ primar, gimnazial și liceal. Iată termenii și condițiile de desfășurare a testărilor

Încep examenele naționale la ciclul de învățământ primar, gimnazial și liceal. Iată termenii și condițiile de desfășurare a testărilor

Începând cu luna mai se dă startul testărilor naționale în instituțiile de învățământ din țară, informează Ministerul Educației. Primii încep evaluările absolvenții ciclului primar de învățământ - elevii claselor a IV-a, începând cu 12 mai. Examenele se încheie la 22 iunie cu ultima zi de bacalaureat. Iată în ce condiții se vor desfășura examenele

Testarea națională în învățământul primar: Indiferent de rezultate, toți copii sunt promovați în clasa a V-a

Această testare este obligatorie și se desfășoară  pentru clasa a IV-a în fiecare instituție de învățământ unde sunt aceste clase. Sunt admiși elevii indiferent de situația școlară și ulterior toți elevii sunt promovați în clasa a V-a. Perioada examenelor este prevăzută pentru 12-20 mai 2021. Se prevede că 33.313 de elevi vor susține această testare în 2021.

Publicitate

Testele sunt transmise electronic instituțiilor de învățământ în fiecare zi de examen, cu 30 de min înainte de începerea testării. Școala asigură tipărirea suficientă a testelor.Copiii care în această zi sunt în carantină, în izolare din motive de sănătate,  nu vor fi obligați să susțină testarea națională pentru a fi promovați în clasa a V-a. La fel, vor fi asigurate toate măsurile de prevenire a răspândirii infecției COVID-19.

Procesul de testare a demarat miercuri cu primele evaluări la „Limba și literatura română” pentru elevii din școlile alolingve.

Examenele naționale de absolvire a gimnaziului: În premieră, testele vor fi verificate în școli

Examenele sunt obligatorii pentru fiecare elev la acest nivel de învățământ. Acestea se vor desfășura în toate școlile unde sunt clase de a IX-a. Termenul este prevăzut pentru perioada 3-14 iunie și se planifică  că vor participa 29.765 de elevi la această etapă.

Teste se transmit electronic școlilor în fiecare zi de examen, cu 30 de minute înainte de începutul evaluării. Instituția va asigura tiparul necesar. Pentru elevii care lipsesc din motive întemeiate, în perioada 23, 25 și 28 iunie se va organiza o sesiune specială.

Verificarea evaluărilor se va realiza conform unei metode noi. Mai exact, în instituțiile de învățământ. Comisiile școlare de evaluare vor fi aprobate la ședința Comisiei raionale/ municipale de examene. Comisia va fi constituită din cel puțin doi profesori, dintre care un profesor va fi președinte al comisiei. Examinarea contestațiilor se va desfășura într-un centru raional sau municipal.

Examenul național de BAC: Peste 1000 de elevi au nota 10 din oficiu la „Limba străină”

Testarea nu este obligatorie și va fi desfășurat în perioada 4-22 iunie. Pentru BAC sunt înscriși până acum 16.773 de candidați. În acest an, la cererea candidaților, va fi acordată nota 10 din oficiu la „Limba străină” pentru 1.298 de elevi.

Ministerul Educației informează că, examenele de BAC se vor desfășura în centre, prevăzute cu camere de luat vedere, numărul căra a fost majorat de la 88 la 93. Numărul de candidați într-un centru va varia de la 6 - 297 de candidați.

În Chișinău vor fi doar două centre de bacalaureat unde vor susține examenul mai mult de 300 de candidați. Evaluarea testelor și a contestațiilor se va desfășura în centrele republicane de evaluare își contestare. În comisiile de evaluare vor fi circa 600 de profesori.

Potrivit regulamentului în pandemie, elevii vor sta câte unul în bancă la distanță de minim 1 m unul față de celălalt. Se va desfășura termometria, dezinfectare a spațiilor și aerisirea spațiilor. Elevii vin obligator cu măști de protecție.

În caz de agravare a situației epidemiologice din țară Ministerul Educației admite că perioada testărilor ar putea fi amânată cu 10 zile, așa încât să fie posibilă încadrarea în timp la admiterea în instituțiile de învățământ superior din țară și de peste hotare. 

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal