
În Republica Moldova va fi lansat un Program Naţional pentru dezvoltarea Antreprenoriatului Social
În Republica Moldova va fi lansat un Program Naţional pentru dezvoltarea Antreprenoriatului Social. Anunțul a fost făcută de Secretaral generală de la Ministerul Economiei, Lilia Palii, în cadrul Conferinței de Antreprenoriat Social: „Enterprising for tomorrow – Social Entrepreneurship & Youth Engagement. La eveniment au participat experți internaționali în economie socială, reprezentanți ai Comisiei Europene și ai Parlamentului European, autorități publice din Republica Moldova, România și Ucraina, antreprenori sociali și lideri vizionari.
・
„Ne exprimăm convingerea că unificarea și sincronizarea acțiunilor MEI și a Guvernului cu cele ale inițiativelor private, susținute de partenerii de dezvoltare, ne vor ajuta să obținem rezultate tangibile și, respectiv, un grad mai înalt de responsabilizare socială a antreprenorilor, în mod special, dar și a întregii societăți”, a spus Palii.
Secretarul general al MEI, Lilia Palii, a prezentat în cadrul evenimentului viziunea Republicii Moldova și pașii pe care i-a făcut țara noastră pe segmentul dezvoltării antreprenoriatului social, începând cu anul 2017, subliniind, în context, importanța dezvoltării economiei și antreprenoriatului social și contribuția acestui model de business la crearea unei societăți mai echitabile:
„Guvernul de la Chișinău promovează politicile de dezvoltare a antreprenoriatului social ca instrument util de inserție socio-profesională a grupurilor vulnerabile pe piața muncii, inclusiv ca măsură de reziliență în această perioadă de pandemie și criză economică prin care trece omenirea. Considerăm că întreprinderile sociale pot aduce soluții de inovare în comunitate, care să contribuie substanțial la creșterea calității vieții”.
Conferința europeană „Enterprising for tomorrow – Social Entrepreneurship & Youth Engagement” s-a desfășurat în contextul în care luna mai este declarată, prin lege, luna promovării economiei sociale. Această lună este astfel dedicată evenimentelor și acţiunilor de mediatizare a domeniului, având ca scop o mai bună înțelegere a conceptului, dar și încurajarea cooperării şi solidarității sociale. În prezent, în Europa funcționează peste 2,8 milioane de întreprinderi în economia socială, reprezentând 10% din afacerile din UE, conform raportului „Evoluții recente ale Economiei Sociale în Uniunea Europeană”, emis de către CIRIEC-International.