Circa o sută de proiecte de bună guvernare sunt implementate în țară cu suportul Uniunii Europene

Circa o sută de proiecte de bună guvernare sunt implementate în țară cu suportul Uniunii Europene

Reprezentanți ai circa o sută de organizații ale societății civile din toată țara, beneficiari ai Programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova” s-au reunit în cadrul unui Forum, desfășurat în format online, pentru a discuta despre rezultatele înregistrate în implementarea proiectelor. 

Proiectul, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer (KAS), a oferit în perioada anilor 2019-2021 granturi în valoare de circa 3 milioane de euro organizațiilor societății civile, care își desfășoară activitatea în afara orașului Chișinău. Scopul acestuia este de a contribui la dezvoltarea societății civile de nivel local din Republica Moldova, care promovează și monitorizează transparența și responsabilitatea instituțiilor publice, inclusiv în implementarea Acordului de Asociere UE - Republica Moldova.

În deschiderea evenimentului, Șefa Secției de Cooperare a Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Magdalena Mueller-Uri, a remarcat contribuția pe care o au organizațiile societății civile în dezvoltarea comunităților din care fac parte.

Publicitate

„Uniunea Europeană este unul dintre principalii parteneri de dezvoltare ai Republicii Moldova, care oferă asistență și susține societatea civilă în dezvoltarea bunei guvernanțe și sporirirea responsabilității și transparenței. Susținerea Uniunii Europene urmărește dezvoltarea parteneriatelor dintre autorități și societatea civilă. Rezultatul așteptat este dezvoltarea unei conexiuni active între autorități și societatea civilă, în care cetățenii au un rol important în implementarea de politici la nivel local. Fiecare organizație a societății civile are un rol important în comunitatea din care face parte. Aceste organizații sunt coloana vertebrală a societății, sunt un element vital în dezvoltarea comunităților.”

Șefa Secției de Cooperare a Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Magdalena Mueller-Uri

Autor:

...

„Dacă urmărim procesul de dezvoltare a Republicii Moldova pe parcursul ultimilor 10-15 ani, societatea civilă era cea care, spre deosebire de aproape toți ceilalți actori, nu a fost compromisă pe parcursul transformărilor democratice. Fundația Konrad Adenauer implementează proiecte similare în Georgia și Belarus. Și la nivel regional, societatea civilă e cea care propulsează schimbările pozitive, de aceea îmi doresc să existe cât mai multe interacțiuni și schimburi de experiență între reprezentanții OSC-urilor, atât la nivel local, cât și regional, privind modalitățile prin care pot sprijini reformele necesare în țările lor. Moldova nu este doar vecinul Uniunii Europene, dar și o țară europeană cu o bogată istorie europeană. Noi suntem interesați ca să existe bunăstare în țară la nivel politic, economic, dar și în ansamblu, ceea ce ar putea contribui la bunăstarea noastră comună.”

Stephan Malerius, Şef al departamentului Cooperare Europeană și Internațională al Fundației Konrad Adenauer, cu sediul la Berlin

Autor:

...

În cadrul evenimentului au fost prezentate rezultatele intermediare ale programului de granturi, reflectate în cele circa 100 de proiecte finanțate.

„Din momentul lansării, proiectul dezvolt.md a urmărit constant obiectivul de a încuraja organizațiile societății civile din Republica Moldova, în special cele din zonele rurale, să fie mai implicate din punct de vedere civic. Ne-am propus să creăm un context favorabil pentru a impulsiona societatea civilă din afara capitalei să contribuie la dezvoltarea democratică a țării. Aceste obiective au fost transpuse într-un program de granturi, accesibil chiar şi organizaţiilor care au o experiență modestă în scrierea proiectelor.”

Anna Severin, Team leadera Proiectului

Autor:

Astfel, în circa doi ani de la lansarea proiectului au fost înregistrate următoarele rezultate:

 • Peste 8000 de beneficiari instruiți în cadrul activităților pe diferite dimensiuni ale bunei guvernări (transparență, monitorizarea bugetară, democrație participativă, activism civic și proiecte comunitare);
 • Aproximativ 400 de localități din țară implicate în evenimente (sesiuni de informare, dezbateri publice, prezentări de produse analitice etc.);
 • Peste 150 de primării și consilii raionale dotate cu expertiză în elaborarea de politici publice, studii și strategii de dezvoltare comunitară;
 • Peste 500 de acțiuni comunitare realizate (activități de plantare de copaci, salubrizare, amenajare a spațiilor, elaborare și adresare de petiții și interpelări la autoritățile publice locale, flash mob-uri, campanii de mobilizare comunitară etc.);
 • 50 de instrumente digitale create (pagini web pentru primării, mass-media regională, platforme pentru creșterea transparenței);
 • Peste 150 de strategii, planuri de lucru, analize și rapoarte (de dezvoltare, incluziune și comunicare) realizate și aprobate de APL;
 • Peste 200 de organizații la firul ierbii dotate cu diverse competențe (scriere și gestionare de proiecte, accesare de fonduri etc.).

Proiectul „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova” este implementat cu suportul partenerilor săi regionali: Asociația pentru Politica Externă (APE), Asociația pentru Democrație Participativă (ADEPT), Centrul Analitic Independent Expert-Grup și Centrul European Pro-Europa din Comrat.

Studii despre stadiul de dezvoltare a societății civile în Republica Moldova, în particular: Studiul de cartografiere a societății civile din RM (2019), policy paper ”Acceptarea recomandărilor de politici ale OSC-urilor în procesul general de luare a deciziilor” (2020 – faza 1, urmată de faza 2 în anul 2021)

Evenimentul poate fi urmărit pe pagina de facebook a programului de granturi.

...

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal