Igor Grosu: „În aceste clipe se încarcă grâul din portul Giurgiulești”. Cere premierului să intervină cu decizii de urgență

Igor Grosu: „În aceste clipe se încarcă grâul din portul Giurgiulești”. Cere premierului să intervină cu decizii de urgență

Președintele interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu, cere premierului interimar, Aureliu Ciocoi, să convoace de urgență ședința Cabinetului de miniștri la ca să aprobe măsuri de interzicere a exportului de grâu din țară. Aceasta în timp ce la portul Giurgiulești s-a permis îmbarcarea grâului depozitat anterior, afirmă Grosu.

UPDATE: 12.15. Serviciul Vamal confirmă pentru AGORA că au fost eliberate permisele pentru încărcarea grâului spre export din portul Giurgiulești. La fel, susțin că la 13 mai au fost eliberate actele permisive de la ANSA. „Dat fiind că la 12 aprilie a expirat interdicția de export, Serviciul VAmal n-are motive legale de a împiedica încărcarea grâului”, a comentat purtătoarea de cuvânt Olesea Pușcașu

Știrea Inițială: Deputatul PAS susține că a recepționat mai multe semnale din localitățile țării de la oameni care afirmă că s-ar fi scumpit prețul la pâine.

Publicitate

Totodată, Grosu sesizează despre posibile riscuri în securitatea alimentară a țării. Mai exact, parlamentarul se referă la grâul din rezerva de stat. Potrivit lui, agentul economic interesat de exportul cerealelor ar fi primit permis de la Serviciul Vamal pentru îmbarcarea grâului stocat în port.

„Cerem premierului în exercițiu, Aureliu Ciocoi să întreprindă de urgență toate măsurile necesare pentru a interzice exportul de de grâu din rezerva de stat. Vă informez că în aceste clipe se încarcă grâul din portul Giurgiulești”, a spus deputatul într-o conferință de presă.

Igor Grosu susține că la mijloc ar o înțelegere ilegală. „În timp vor demonstra cum s-au comis falsuri în actele care au permis și mai permit acum scoaterea grâului din țară”, spune deputatul.

La scurt timp și deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari a venit cu o reacție. „Acum nava HACI, angajată de Vaja Jashi, încarcă grâu în port pentru export la preț 4,6 lei per kg. Jumătate de cantitate din 6 mii tone deja este încarcată. Șeful ANSA presează subalternii din Cahul să elibereze certificatul fitosanitar, chiar dacă în documente este informația falsă. Aceeași presiunea vine de la Serviciul Vamal. Iar în paralel în raioane deja se scumpește brusc pâine”, scrie Slusari pe pagina sa de Facebook.

Deputatul cere președintei țării, Maia Sandu, să convoace până seara Consiliul Suprem de Securitate pe acest subiect cu raportul de la SIS și cu participarea membrilor Guvernului, care tot în acea ședința să aprobe decizia de a interzice exportul grâului până la 1 iulie.

Menționăm că subiectul a fost larg discutat în ultima perioadă. În luna aprilie, deputatul Alexandru Slusari a declarat că în portul Giurgiulești staționează o navă ce aparține unei companii din grupul TransOil și care așteaptă permisiunea pentru a încărca din port cu aproximativ 17 mii de tone de grâu stocate anterior. Deputatul a mai susținut că s-ar face presiuni pe angajații ANSA și ai Serviciului Vamal în vederea eliberării avizelor pentru export.

Într-o reacție, Grupul TransOil a respins acuzațiile formulate de vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari și a menționat că decizia de interzicere a exportului de grâu precum și o eventuală prelungire a acestei interdicții ar încălca regulile Organizației Mondiale a Comerțului. Reprezentanții grupului au spus că dacă o nouă decizie în acest sens va fi aprobată, aceștia ar putea să recurgă la contestarea acesteia în instanțele de judecată.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal