*Acest material este sponsorizat

Constantin Caragia: „Vinul este un organism viu, care are propriul său caracter”

Constantin Caragia: „Vinul este un organism viu, care are propriul său caracter”
Caragia Winery

De mai bine de zece ani, Constantin Caragia activează în industria vinului, iar de cinci ani produce vin. Cu toate aceste, Caragia Winery a devenit cunoscută publicului larg abia în 2020. Anul acesta, vinul a fost apreciat de profesioniștii internaționali, Merlot din roada anului 2016 reușind să obțină medalia de aur la prestigiosul concurs Berliner Wine Trophy. 

Familia Caragia 

 Vinăria de familie Caragia este o afacere mică în care este implicat fiecare membru. Constantin a făcut studii în Tehnologia Vinului la Universitatea Tehnică din Chișinău, iar soția sa, Tatiana, provine dintr-o familie de vinificatori.

 

 „Astăzi, toată lumea își face propriul vin și îl numește afacere de familie. Nu-mi place această formulare. Orice afacere este o afacere de familie", spune Constantin, „dar foarte puțini oameni înțeleg ce înseamnă cu adevărat vinificația și ce proces responsabil și minuțios este acesta. Prezența numelui meu în denumirea vinului este ca o semnătură care confirmă că reputația mea este în joc".

 Parcursul lui Constantin în calitate de vinificator a început în anul 2003. Originar din Nisporeni, acesta a decis să se înscrie la o facultate din domeniul vinificației, în pofida voinței părinților săi, care, fiind proprietari ai unei mici brutării își vedeau fiul în postura de specialist în tehnologie specializat în producerea pâinii.

  „Când am depus actele pentru a deveni specialist în tehnologie în vinificație, mama mea nu a vorbit cu mine timp de o săptămână. Întotdeauna mi-a plăcut chimia, iar vinificația era cel mai apropiat domeniu de această știință. În plus, la acea vreme, aceasta era cea mai puternică și mai prestigioasă facultate a Universității Tehnice, iar pentru mine era important să obțin cunoștințe noi. Nu-mi plac lucrurile plictisitoare, iar vinul este un produs atât de uimitor în care poți găsi mereu ceva nou”.

Constantin Caragia, vinificator

 După ce a absolvit universitatea, Constantin urma să aleagă între producție și vânzări. A optat pentru cea de-a doua variantă și a început cu un loc de muncă la cel mai mare distribuitor de vinuri din segmentul Horeca. În cele din urmă, Constantin a devenit reprezentant al unei companii franceze de vinuri pe piața moldovenească, fiind responsabil de produsele bio și de echipamentele de vinificație. Apoi, viitorul vinificator a călătorit în jurul lumii, vizitând expoziții și întreprinderi vinicole.

  „Am întâlnit vinificatori care experimentează în fiecare an, francezi și italieni cu ochii arzând. Abordarea și atitudinea lor față de produs este foarte inspirată”, își amintește vinificatorul.

 În 2012, Constantin s-a gândit pentru prima dată la crearea propriul său vin. De la idee până la realizare au trecut cinci ani. În 2016 a cules roada pentru prima dată, iar în iunie 2020 a fost lansat primul vin.

 Principiile vinificației

 Tot ceea ce face Caragia se referă la „noua vinificație”, în producția de vin folosindu-se cele mai noi tehnologii.

„Ne-am găsit propriul stil. Toate inovațiile pe care le aplicăm au drept scop obținerea a ceea ce este mai bun din struguri. Principiile producției noastre de vinuri sunt de a păstra tot ceea ce ne-a oferit natura și de a accentua cele mai bune calități ale soiului, precum și caracteristicile pe care strugurii le au în fiecare an în parte, în funcție de condițiile climatice. Un vin nu poate fi același de la un an la altul. Un an diferit, struguri diferiți, arome diferite. Dacă anul acesta rosé-ul nostru are o aromă de căpșuni, anul viitor ar putea domina grapefruitul.

 Pentru mine, vinul este un organism viu, la propriu. Eu, în calitate de vinificator, pot stabili direcția, dar strugurii pot avea propriile puncte de referință din natură, care pot fi diferite de ceea ce am eu în minte. Este ca un copil al cărui caracter trebuie să fie ascultat și ghidat cu blândețe. Îl aducem pe lume, îl creștem, îl lăsăm să își dezvolte propriile calități, iar apoi urmărim cum se maturizează. 

 Nu facem economie la nimic în producere. Începând de la struguri, până la îmbuteliere. Pentru mine, este important și cel mai mic detaliu. Cumpărătorii de vinuri pot fi siguri că am ținut în mâinile mele, literalmente, fiecare sticlă, și nu o dată”.

Vinificatorul Constantin Caragia este un perfecționist în toate. Sunt puse în vânzare doar vinurile despre care este convins că sunt perfecte. Mii de sticle sunt încă păstrate în așteptarea stării ideale și doar atunci când o vor atinge vor primi eticheta Caragia Winery.

Vinul Caragia 

Sloganul vinăriei este „Emoții îmbuteliate în ediții limitate”. Caragia Winery este o adevărată vinărie de tip boutique, ale cărei principii sunt literalmente de a transmite produsul din mână în mână, împărtășind emoții.

 Numărul de sticle este într-adevăr limitat, astfel încât Merlot din roada anului 2016, care a fost premiat cu aur la Berliner Wine Trophy, a fost lansat într-o ediție de 540 de sticle, Viorica - 1.260 de sticle, Rosé Cabernet - 1.440 de sticle, Sauvignon Blanc - 2.630 de sticle. Vinurile pot fi găsite doar în vinoteci și wine baruri.  

 Merlot din roada anului 2016 a petrecut 18 luni în butoi și continuă să se maturizeze în sticlă. Acesta are un potențial de depozitare de cel puțin încă trei-cinci ani. Acest vin va fi apreciat de cunoscători și de cei cărora le place să exploreze și să descopere lucruri noi. 

„Acest Merlot este acum pregătit să își arate tot potențialul”, crede vinificatorul.

 The Rosé din roada anului 2019 a fost realizat în stil „Provence” din soiul Cabernet Sauvignon de culoare aurie, cu arome subtile. E un vin foarte ușor și proaspăt.

 Viorica din roada anului 2020 este un vin extrem de aromat, dar nu foarte tipic, din struguri recoltați în regiunea Codru.

„Eu lucrez în domeniul chimiei și pentru mine este foarte valoros să transfer din struguri în vin tot ceea ce le oferă solul. Viorica mea a păstrat aroma caracteristică soiului, însă nu a ieșit tocmai tipică. Încercați-l și împărtășiți-ne opiniile voastre”.

Constantin Caragia, vinificator

Sauvignon blanc din roada anului 2020 a fost recoltat de pe podgoriile din sudul Moldovei, având o aromă bogată, dar subtilă și proaspătă.  

 „Nu este nevoie să comparăm Sauvignon-ul nostru cu un Sauvignon din Noua Zeelandă. Nu are niciun sens. Terroir-ul nostru oferă un Sauvignon foarte diferit și, apropo, toți experții internaționali îl apreciază. Sauvignon-ul meu are o aromă delicată și, în același timp, un gust complex, foarte versatil și consistent”.

Proiecte de viitor

 În 2021, Caragia Winery își va deschide propriul showroom.

 „Pentru mine, marele obiectiv al showroom-ului nu este doar de a prezenta vinurile mele, ci și de a ne învăța cum să înțelegem vinul ca produs. Ne lipsește încă nivelul de educație în acest sens. Există o lipsă de cunoștințe la nivelul consumatorului mediu. În calitate de chimist, îmi vine să râd când aud expresia „mă doare capul din cauza anhidridelor”. Dar vă vom spune și ce vă poate da dureri de cap”, zâmbește vinificatorul.  

 Aici puteți cumpăra vinuri de la Caragia Winery Urmăriți vinăria pe Facebook și InstagramWeb site: caragia.wine

P.

Vezi și aceste știri
La Chișinău a fost lansată prima stație automată de monitorizare a calității aerului atmosferic de tip trafic

La Chișinău a fost lansată prima stație automată de monitorizare a calității aerului atmosferic de tip trafic

Turcia va oferi gratuit dronele „Bayraktar” pentru care ucraineni au strâns bani în trei zile

Turcia va oferi gratuit dronele „Bayraktar” pentru care ucraineni au strâns bani în trei zile

Miniştrii Energiei din UE caută soluții pentru reducerea colectivă a cererii de gaze pe termen scurt

Miniştrii Energiei din UE caută soluții pentru reducerea colectivă a cererii de gaze pe termen scurt

Advertoriale
Aridon Group – 30 de ani de succes, realizări, clienți fideli și echipă dedicată (VIDEO)

Aridon Group – 30 de ani de succes, realizări, clienți fideli și echipă dedicată (VIDEO)

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni

Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului și un plan de acțiuni pentru un termen de până la 10 ani

Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului și un plan de acțiuni pentru un termen de până la 10 ani

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
  • Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
    Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
  • Copiii știu mai bine: „Scump, dom'le, scump!” (VIDEO)
  • Moldova, I am back! | Leo Zbancă: Mie îmi place cel mai mult acasă pentru că avem ce construi, avem la ce visa, avem unde ne porni și avem tare mult lucru (VIDEO)
  • Moldova, I am back! | Gheorghe și Tatiana Cîvîrjic au revenit după 20 de ani acasă și au pus bazele unei afaceri cu aur lichid (VIDEO)
  • Copiii știu mai bine: Grijile mari ale copiilor mici (VIDEO)
Cele mai populare
  • 1
    Rusia intră de azi în default tehnic: Țara este în incapacitatea de-ași îndeplini obligațiile față de creditorii externi
  • 2
    Primarul capitalei: Suntem chemați în judecată pentru anularea deciziei CMC privind tarifele la călătoria cu transportul public
  • 3
    Primele imagini din cadrul vizitei Maiei Sandu în Ucraina. Șefa statului a fost în Borodianca, Bucea și Irpini (FOTO. VIDEO)
  • 4
    Săptămâna începe cu ploi și temperaturi de până la +30. Cum va fi vremea în următoarele zile
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.