*Acest material este sponsorizat

Europe Day 2021: Startup City Cahul. Cine sunt experții care vor participa la conferința online

Europe Day 2021: Startup City Cahul. Cine sunt experții care vor participa la conferința online
„Europe Day 2021: Startup City Cahul”

Europe Day 2021: Startup City Cahul – una dintre cele mai importante platforme de discuții despre impactul tehnologiilor și a inovațiilor – va reuni online mai mulți experți renumiți în domeniu. Pe 17 mai, cei interesați să descopere viziunea europeană cu privire la digitalizare, bune practici implementate cu succes în instituțiile educaționale din alte state, viitorul erei digitale în Moldova sau programele UE de dezvoltare a acestui domeniu, sunt invitați să participe la eveniment la ora 14:00, pe pagina de Facebook Startup City Cahul. Participarea la forum este gratuită, prin completarea formularului de înscriere aici.

Europe Day 2021: Startup City Cahul se desfășoară în cadrul programului EU4Moldova: Startup City, implementat de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene în parteneriat cu Suedia.

Invitații speciali ai evenimentului

În cadrul forumului Europe Day 2021: Startup City Cahul vor avea loc 5 sesiuni tematice de prezentare, la care vor participa mai mulți experți naționali și internaționali din diferite domenii de activitate. La sesiunea de deschidere a forumului, Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, va veni cu un mesaj despre oportunitățile pe care UE le oferă țării noastre în domeniul digitalizării, IT și inovație. Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, Anna Lyberg, va susține o prezentare despre viitorul erei digitale în țara noastră, preponderent în regiuni, iar directoarea proiectului „EU4Moldova: Startup City Cahul”,  Ana Chirița, va vorbi despre aportul ATIC în susținerea, implementarea și dezvoltarea tehnologiilor informaționale.

●Rūta Šalvytė Tamošiūnienė, șef-adjunctă a echipei „EU4Digital”, vine să împărtășească, în cadrul evenimentului din experiența sa profesională de peste 10 ani în promovarea leadership-ului în domeniul e-guvernării, precum și să ofere sugestii practice pentru a aborda provocările transfrontaliere la nivel național. Ea a coordonat numeroase proiecte strategice majore în Lituania, Orientul Mijlociu și țările parteneriatului estic și a contribuit la cercetări importante în domeniul standardelor juridice.

● Ida Naimi-Akbar, lector la KTH Royal Institute of Technology, Stockholm – este expertă specializată în dezvoltarea educației tehnologice, iar în ultimii ani a publicat un șir de cercetări științifice despre abordările profesorilor de inginerie pentru predarea și învățarea online, dar și de creștere a diversității de gen în STEM. La eveniment  va relata despre experiența unei instituții de top din lume, care reprezintă și unul dintre centrele-cheie ale inovării și potențialului intelectual al Europei, în procesul de transformare digitală.

● Rehana Schwinninger-Ladak, șefa unității „Tehnologii interactive, digitale pentru cultură și educație”, European Commission, DG Communications Network, Content and Technology – în funcția sa, sprijină unitatea politică, cercetarea, inovarea și susține inițiativele de implementare a tehnologiilor interactive, de învățare și conectare, pentru ca populația să beneficieze de o experiență mai bogată de conținut cultural. Anterior, a fost implicată în dezvoltarea cadrului european de reglementare pentru mass-media audiovizuală și în strategia Comisiei privind datele. La 17 mai, invitata ne va vorbi despre Planul de acțiuni pentru Educație digitală (2021-2027).

● Johan Landstrom, reprezentant al „Innovation Office of the Mid University”, Suedia – activează în sistemul inovațional din 2006, iar de 5 ani este consilier în domeniul tehnologiilor inovaționale. Expertul este fondatorul companiei Venture Cup, specializată în planuri de afaceri, oferind expertiză și consiliere inclusiv în domeniul startup-urilor. La conferință va vorbi despre importanța unui centru de inovare în cadrul unei universități și care este rolul acestuia în implementarea cu succes a tehnologiilor informaționale în educație.

● Anna Pobol, EU4Digital ICT Innovation stream lead - este un expert în politica de inovare și dezvoltarea ecosistemelor, cu accent pe inovațiile digitale. În prezent, ea conduce fluxul de inovare TIC în cadrul instrumentului „EU4Digital: sprijinirea economiei digitale și a societății în parteneriatul estic”. Este, de asemenea, director de cooperare cu țările UE și Parteneriatul estic la Asociația științifică și tehnologică «INFOPARK» (Belarus) și profesor asociat la Universitatea de stat din Belarus, membră a grupurilor de experți ai Comisiei Economice Eurasiatice; DIGITALEUROPE; European Digital SME Alliance (competențe digitale; inovație; transformare; ecosistem pentru cooperare industrială digitală).

Printre invitații evenimentului vor fi și autoritățile locale, care vor vorbi despre planurile de dezvoltare regională prin inovații. De asemenea, echipa de proiect va anunța o serie de acțiuni care urmează a fi implementate pentru dezvoltarea comunității de femei tech în regiunea de sud și vor fi enunțate școlile selectate pentru crearea laboratoarelor digitale. 

Evenimentul în format digital cu transmisiune LIVE va putea fi accesat de orice doritor. Scopul forumului este de a reuni oameni interesați de domeniul IT și de a facilita transferul de cunoștințe în regiunea de sud a Republicii Moldova, care să permită transformarea și reorientarea digitală în ceea ce privește dezvoltarea forței de muncă, antreprenoriatului, tehnologiilor și inovațiilor. Evenimentul se desfășoară în contextul Zilei Europei, celebrată anual pe data de 9 mai. Mai multe detalii despre agenda evenimentului, pe www.startupcitycahul.md.

Despre EU4Moldova: Startup City Cahul

„EU4Moldova: Startup City Cahul" este implementat în perioada 2020-2024 de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene în parteneriat cu Suedia. Inițiativa abordează dezvoltarea socio-economică durabilă a municipiului Cahul și a localităților învecinate, care completează acoperirea regională a asistenței pentru dezvoltare acordată de Uniunea Europeană Republicii Moldova. Proiectul sprijină în special dezvoltarea economică prin inovare, antreprenoriatul, ocuparea forței de muncă pentru întreprinderile mici și mijlocii din afara capitalei, precum și oferă oportunități de studiu tinerilor, femeilor și fetelor în știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM). Ca parte a proiectului, la Cahul va fi creat un centru regional de inovare și tehnologie – EU4Innovation Center – iar un grup larg de localnici vor deveni beneficiarii săi. Obiectivul centrului este de a avea un efect de stimulare în orașul Cahul și alte zone de dezvoltare din regiune. Mai multe detalii, pe startupcitycahul.md

P.

Vezi și aceste știri
Ultima oră! Starea de urgență în sănătate publică a fost prelungită

Ultima oră! Starea de urgență în sănătate publică a fost prelungită

Vacanța elevilor ar putea fi prelungită. Recomandările CNESP

Vacanța elevilor ar putea fi prelungită. Recomandările CNESP

Au fost deschise conturi bancare pentru susținerea familiilor rămase fără apartamente în incendiul de la Buiucani

Au fost deschise conturi bancare pentru susținerea familiilor rămase fără apartamente în incendiul de la Buiucani

Advertoriale
Au mai rămas zile numărate până la prima extragere a tombolei aniversare 20 ani Linella

Au mai rămas zile numărate până la prima extragere a tombolei aniversare 20 ani Linella

Prietenii la nevoie se cunosc, iar companiile în soluționarea reclamațiilor

Prietenii la nevoie se cunosc, iar companiile în soluționarea reclamațiilor

Ludmila Adamciuc, mamă activă social: „Observ un proces frumos de schimbare a atitudinii ce vizează nu doar Sindromul Down”

Ludmila Adamciuc, mamă activă social: „Observ un proces frumos de schimbare a atitudinii ce vizează nu doar Sindromul Down”

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Gazprom a emis primul comunicat referitor la negocierile cu R. Moldova. Declarația concernului rus
 • 2
  Gazprom ar fi propus Chișinăului gaz mai ieftin, doar în cazul răcirii relației cu UE
 • 3
  A șantajat sau nu Moscova Chișinăul la negocieri? Răspunsul lui Peskov
 • 4
  Biserica, cu ușile închise pentru deputații PAS? Reacția partidului
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.