Ziua Internațională a Viorii. Curiozități despre „regina instrumentelor muzicale” și o piesă în interpretarea celui mai rapid violonist din lume (VIDEO)

Ziua Internațională a Viorii. Curiozități despre „regina instrumentelor muzicale” și o piesă în interpretarea celui mai rapid violonist din lume (VIDEO)

În fiecare an, în a treia sâmbătă a lunii mai, este sărbătorită Ziua Internațională a Viorii. Cu această ocazie, v-am pregătit mai multe lucruri interesante  despre acest instrument. Aflați în continuare care este cea mai mică vioară meșterită vreodată, cine dintre compozitorii români se regăsește în topul celor mai faimoși violoniști din lume și ascultați cea mai rapidă piesă interpretată la vioară. 

Vioara, așa cum o cunoaștem noi astăzi, a apărut în Italia, în sec. al XVI-lea. Există documente care atestă că cea mai veche vioară cu patru coarde îi aparține lui Andrea Amati și a fost construită în 1555. Deși, instrumente cu arcuș și coarde existau încă în secolul al XIV-lea, acelea, totuși, nu erau viori, ci violette și aveau doar trei strune.

...

Fără îndoială, cea mai cunoscută marcă de viori din lume este Stradivarius. Familia lui Antonio Stradivari din orașul italian Cremon a meșterit viori între anii 1644 și 1737. Și în zilele noastre, viorile Stradivarius sunt considerate cele mai bune instrumente realizate vreodată, acestea fiind lucrate cu o măiestrie deosebită de familia de lutieri italieni. Desigur, ele sunt și cele mai scumpe, iar cel mai bun preț oferit vreodată la licitație a fost tot pentru o vioară Stradivarius. Este vorba despre Lady Blunt din 1721, care s-a vândut în 2011 cu aproape 16 milioane de dolari.

...

De ce sunt viorile Stradivarius atât de căutate? Pentru că de 300 de ani încoace, nimeni nu mai știe să fabrice instrumente cu un sunet atât de profund. Dincolo de substanțele cu care au fost tratate renumitele viori, specialiștii atrag atenția și asupra compoziției lemnului de molid și arțar, din care sunt confecționate acestea.

Cea mai mică vioară din lume măsoară doar 3 centimetri și are o cutie de rezonanță adevărată (adică, la ea se poate cânta). Totuși, sunetul ei este departe de al unui instrument de dimensiuni obișnuite. Cea mai mică vioară, care emite sunete perfecte, are 13 centimetri și a fost construită de britanicul B. Pollard.

...

Un arcuș de vioară numără până la 200 de fire de păr. De obicei, arcușele sunt făcute din păr de cal.

Cântatul la vioară este extrem de solicitant. Cei care cântă la acest instrument timp de o oră pierd în jur de 170 de calorii.

În top 20 al celor mai faimoși violoniști de pe mapamond se regăsește și compozitorul român George Enescu. Clasamentul a fost realizat de classical-music.com, site-ul oficial al BBC Music Magazine.

Unul dintre cei mai buni muzicieni contemporani a intrat în Cartea Recordurilor, drept cel mai rapid violonist. David Garett, de origine germană, a reusit intr-un timp record, de 66 secunde, sa cante la vioara, cu un tempo de 13 note muzicale pe secunda. Și, desigur, tânărul canta la o vioara Stradivarius care datează din 1710 și valoreaza cateva milioane de dolari. Savurați în continuare feeria sunetului de vioară și momentul care i-a adus tânărului faima de cel mai rapid violonist.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.