Câteva companii vinicole din Găgăuzia vor primi dreptul de a exporta pe piața Federației Ruse, în urma deciziei de a retrage acest drept de la alte companii vinicole din Găgăuzia. De asemeni este examinată posibilitatea de reluare a exportului de produse agricole și carne, scrie gagauzinfo.md.

Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah a declarat că „curând în Găgăuzia vor veni experți din Federația Rusă, care vor examina posibilitatea de majorare a exporturilor de produse vinicole din regiunea găgăuză, precum și reluarea exporturilor de produse agricole și cele din carne, în Federația Rusă.”

Potrivit consilierului economic din Găgăuzia, în activitatea de export, Iurii Iacubov „5-6 companii vinicole din Găgăuzia, care pot livra produse de calitate, vor primi dreptul de a exporta vinuri în Federația Rusă. Din păcate un anumit număr de companii, care au primit anterior dreptul de a exporta vinuri, vor fi excluse din această listă. Față de aceste întreprinderi sunt pretenții în ceea ce privește calitatea, iar materia primă nu provenea din Autonomia găgăuză și nu a trecut controlul Rospotrebnadzor. De asemenea o echipă de la Rosselhoznadzor va veni în Găgăuzia pentru a inspecta mai multe culturi agricole.”

După semnarea Acordului de asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană în 2013, Rusia,cel mai mare importator de vinuri moldovenești, a impus un embargo asupra produselor vinicole moldovenești. Totuși pentru unele companii din Găgăuzia au primit dreptul de a exporta produse vinicole în Federația Rusă.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!