
Ziua Climei: În Moldova, temperatura medie anuală a depășit norma cu 3,2°С
Conform datelor stației meteorologice Chişinău, temperatura medie anuală a aerului din anul 2020 a fost +12,7ºС, cu 3,2°С mai ridicată faţă de normă, plasându-se pe locul întâi în şirul anilor cu temperaturi medii anuale ridicate. De altfel, anul trecut a fost caracterizat de un regim termic înalt și insuficiență semnificativă de precipitații în perioada sezonului de vegetație. Temperatura medie anuală a aerului s-a plasat între +10,7 și 13,1ºС, depăşind norma cu 2,6-3,7ºС, fiind semnalată pentru prima dată din toată perioadă de observaţii.
・
Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în 2020, temperatura medie a aerului pentru sezonul de iarnă a depăşit norma cu 4-5ºС. Temperatura medie a aerului pe parcursul sezonului de toamna a fost cu 3-4ºС mai ridicată față de normă, ceea ce, de asemenea, s-a semnalat pentru prima dată din istoria observațiilor.
Potrivit meteorologilor, comparativ cu începutul observațiilor instrumentale, adică din 1887, temperatura medie anuală a aerului a crescut cu 1,7°C.
Cea mai mare contribuție la creșterea temperaturii medii anuale a aerului a introdus sezonul de iarnă. Conform variației seculare, temperatura medie a aerului pentru sezonul de iarnă a crescut cu 1,5°С față de sfârșitul secolului al XIX-lea.
Prin analogie cu temperatura globală a aerului, în Republica Moldova temperaturile medii ale aerului pentru pentadă (2016-2020) și deceniu (2011-2020) au fost cele mai ridicate din întreaga perioadă de observații. Începând cu 1990, fiecare deceniu a fost mai cald decât precedentul. De asemenea, în ultimii 60 ani de observaţii este semnalată majorarea numărului de zile cu precipitaţii puternice şi averse abundente. În comparaţie cu mijlocul anilor 70 a secolului trecut, numărul acestora a crescut cu doua-trei zile.
Specialiștii moldoveni spun că dacă statele nu vor începe să se studieze serios problema protecției mediului, temperatura pe Pământ către anul 2100 ar putea crește cu 3,7-4,8°C.
Potrivit raportului OMM cu privire la starea climatului global, 2020 a devenit unul dintre cei trei ani mai calzi din istoria observațiilor. Temperatura medie globală a depășit cu 1,2°C nivelurile preindustriale (1850-1900).
Sursa: BBC, Groenlanda
De la mijlocul anilor 1980, temperatura aerului de suprafață în Arctica a crescut de cel puțin două ori mai repede. Ghețarii din Groenlanda au continuat să piardă masă, acest lucru determinând spargerea aisbergurilor, care a fost la maximul său pentru o perioadă de observații de 40 de ani. Experții avertizează că dacă nu este posibilă oprirea creșterii temperaturii, atunci zonele climatice se vor muta, iar schimbările vremii vor deveni mai bruște. Frecvența și severitatea fenomenelor anormale, cum ar fi seceta și inundațiile, s-ar putea majora.
Ziua Internațională a Climei este sărbătorită pe 15 mai în legătură cu proclamarea de către meteorologi a necesității de a proteja clima ca resursă pentru bunăstarea generațiilor prezente și viitoare.