
Recolta produselor agricole în 2021 ar putea crește cu 45% comparativ cu anul secetos 2020. Se așteaptă roadă de 1,2 milioane de tone de grâu
Recolta principalelor produse agricole în anul 2021 ar putea crește cu 45% față de anul secetos 2020. Sunt prognozele autorităților și a specialiștilor în domeniu. Potrivit șefului direcției politici de producție din cadrul ministerului Agriculturii, , Vasile Șarban, indicatorul este același ca în anul 2019, notează MoldStreet.com.Recolta de grâu, spre exemplu, se poate dubla și ajunge la 1,2 milioane de tone.
・
Prognozele oficiale arată că cel mai mult va crește recolta de porumb – de circa 2,5 ori, sau de la 778.000 tone în anul 2020, până la circa 2 milioane tone în 2021. La fel, potrivit datelor Ministerului Agriculturii, productivitatea medie la hectar va fi mai mare şi va constitui circa 3,8 tone. Totuși, se estimează că în 2021, suprafața terenului semănat cu porumb va fi de 497.000 de hectare, sau cu 48.000 de hectare mai puțin decât în 2020.
Cât despre grâu, se estimează că în acest an vor fi semănate 318.000 de hectare sau cu 13.000 de hectare mai mult decât anul trecut. Și recolta se prevede aproape dublă. Dacă anul trecut s-au strâns 585.000 tone de grâu, recolta din anul acesta se așteaptă să fie de 1,2 milioane de tone.
La fel de bune prognoze sunt și pentru recolta de orz. Mai exact, se prevede roadă de 210.000 tone, comparativ cu anul 2020 când s-au strâns 109.000 tone.
Savanții cred că în pofida faptului că și iarna trecută am avut puțină zăpadă, totuși graţie ploilor abundente din această primăvară, rezervele de umezeală din sol depăşesc frecvent normele anuale.
„La cereale, am avut o germinație bună și o înfrățire de toamnă. Asta înseamnă condiții ideale”, a precizat pentru Mold-Street.com, directorul Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecţia” din Bălți, Boris Boincean.
Boincean, însă, este mai rezervat la capitolul prognoze. Potrivit lui, cei care au semănat cereale pe terenurile de pe care au recoltat culturi târzii, cum ar fi porumbul sau floarea-soarelui, vor avea rezultate mai modeste. În schimb, acolo unde au fost premergători buni, agricultorii vor aduna și câte 4-5 tone de cereale la hectar.
Directorul Asociației Moldova-Fruct, Iurie Fală, spune că în cazul cireșelor și prunelor vom avea claritate în privinţa recoltei în următoarele două săptămâni, iar în iunie vom putea vorbi și despre mere. Iurie Fală, însă, este convins că și în cazul pomicultorilor anul va fi mai bun, cel puțin pentru că am evitat înghețurile de primăvară pe care le-am avut în anul trecut.
Atunci temperaturile scăzute au compromis 70% din livezile de cais și 50% din cele de persic. „Acum pot să vă spun că timpul e ploios, e frig și albinele nu pot face polenizarea. Dar problema e minoră față de înghețurile din anul trecut”, a precizat expertul.