Medici din secția Reanimare COVID a Institutului de Medicină Urgentă, indignați de reduceri salariale. Directorul spitalului explică decizia

Medici din secția Reanimare COVID a Institutului de Medicină Urgentă, indignați de reduceri salariale. Directorul spitalului explică decizia

19 medici care activează în secția Reanimare COVID din cadrul Institutului de Medicină Urgentă se plâng de faptul că le-au fost reduse salariile și cer autorităților să intervină. În răspuns, directorul instituției, Mihai Ciocanu, susține că tot personalul medical din această secție a fost susținută timp de un an cu încă un salariu suplimentar din contul spitalului. Acum, însă, insituția e nevoită să reducă indicatorul de performanță la 35% dat fiind că în timp s-au acumulat datorii la furnizorii de medicamente. 

Medicii: „Reducerea salariului distruge ultimele speranțe ale medicilor onești”

Medicii reanimatologi au adresat o scrisoare deschisă administrației Institutului de Medicină Urgentă, Ministerului Sănătății și președintei țării. Aceștia se arată nemulțumiți de micșorarea salariilor.

Publicitate

„Acum un an, subsemnații ne-am antrenat în adevăratul război cu noul tip de virus COVID-19, respectând jurământul dat, am intrat în luptă fără reținere și condiții. [...] În această perioadă dificilă, statul a intervenit neașteptat cu o majorare a salariului subsemnaților. Da, salariul mărit nu concurează cu cel oferit în Europa sau România pentru aceeași muncă. [...] Însă, chiar și în așa cuantum, a fost o motivație în plus pentru continuarea conștiincioasă a muncii noastre. Reducerea substanțială a salariului este o lovitură puternică pentru sistemul de sănătate a țării și distruge ultimele speranțe ale medicilor onești”, notează cei 19 medici care semnează scrisoarea ce datează cu 11 mai.

Aceștia cer autorităților competente să intervină pentru „păstrarea echității în sistemul de salarizare a medicilor, fapt ce va determina învingerea definitivă a virusului COVID-19 și salvarea vieților omenești”.

Mihai Ciocanu: Credeam că pandemia va înceta în 6 luni. Datoriile la medicamente au crescut la 20 mln lei

Contactat de AGORA, directorul Institutului de Medicină Urgentă, Mihai Ciocanu, a explicat că la nivelul Consiliului medical al instituției s-a luat decizia de a micșora indicatorul de performanță de la 100% la 35% ca spitalul să poată acoperi datoriile pentru medicamente. Totuși, angajații din secția Reanimare Covid primesc în continuare salariu dublu din contul alocațiilor de 100% de la Compania Națională pentru Asigurări în Medicină.

„La începutul pandemiei, pentru angajații care se ocupau de pacienții COVID-19, Compania Națională pentru Asigurări în Medicină a alocat încă 100% la salarii. Practic, toate instituțiile medicale au plătit celor care se ocupau de pacienții infectați salariu dublu, sau 200%.

Având în vedere că în secția Reanimare a Institutului de Medicină Urgentă se tratau cei mai gravi pacienți, la Consiliul medical din luna marie 2020 am decis să acordăm din contul instituției medicale încă 100% la salarii, ca indicator de performanță. Din aprilie 2020 -aprilie 2021, doctorii, asistenții medicali și infermierile care activau în Reanimare COVID primeau trei salarii pentru orele de muncă lunare”, spune Mihai Ciocanu.

În timp, instituția a adunat datorii față de furnizorii de medicamente de 20 de milioane de lei care ar urma să fie achitate în aproximativ jumătate de an.

„Ca să readucem situația la normal am decis ca începând cu luna aprilie curent, datorită faptului că numărul pacienților din secție s-a micșorat de trei ori și pentru că angajații secției au fost vaccinați și riscul contaminării a scăzut, Consiliul medical al Institutului de Medicină Urgentă a decis să micșoreze acest indicator de performanță”, explică directorul spitalului.

Directorul instituției a mai menționat că astfel de manifestare a doctorilor din secția Reanimare ar fi egoistă față de colegii care lucrează în secțiile non-COVID.

„Banii în instituție vin de la pacineții non-COVID, neurochirurgicali, chirurgicali, cu ictus, ș.a. Dar acelor medici n-am plătit nimic suplimentat la indicatorul de performanță de 15%. Dar timp de un an am luat resursele de la secțiile non-COVID și le-am redirecționat pentru motivarea angajaților din secția Reanimare COVID”, spune Ciocanu.

Directorul Institutului de Medicină Urgentă a mai spus pentru AGORA că în aprilie 2020, când s-a decis susținerea salarială cu încă 100% a angajaților din secția Reanimare COVID se credea că pandemia se va încheia în 6-7 luni. Lucrurile, însă, au evoluat diferit. Totuși, secția în cauză activează în prezent la 40% din capacitate așa cum numărul bolnavilor e în scădere, spune Ciocanu.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal