Numărul moldovenilor care accesează împrumuturi de la organizațiile nebancare este în scădere în primele trei luni ale anului 2021, comparativ cu indicatorul de la finele anului trecut, potrivit datelor prezentate de Comisia Națională a Pieței Financiare. În schimb, sumele creditelor sunt mai mari, notează bizlaw.md.
Potrivit datelor prezentate de Comisia Națională a Pieței Financiare, la sfârșitul lunii martie organizațiile de creditare nebancară aveau 431.132 de beneficiari.
Numărul este în descreștere cu circa 30.000 de persoane, comparativ cu luna decembrie, când erau 461.308 de beneficiari.
Cu toate acestea, datele denotă că valoarea creditelor nebancare acordate a continuat să crească și a ajuns de la 8,12 miliarde lei la finele anului 2020, până la 8,34 miliarde lei la finele trimestrului întâi al anului curent.
Iar profitul net al perioadei de gestiune este de 169,7 milioane lei.
Agora amintește că,în luna februarie 2020, deputații au votat în lectura a doua un proiect de lege prin care organizațiile de creditare nebancară nu mai au voie să solicite dobânzi, penalități și comisioane care depășesc valoarea împrumutului acordat pe un termen nu mai mare de doi ani de zile.
La fel, li se interzice să încheie un contract de împrumut cu o persoană care a demonstrat incapacitate de plată.
Potrivit unui raport CNPF, în prezent, în țara noastră, activează 180 de organizații de creditare nebancară.
Vezi și aceste știri

Dobânzile și penalitățile la creditele nebancare ar putea fi înjumătățite. Expert economic: „Statul se gândește cum să îi protejeze pe cei care iau credite” (DOC)

În 2020 au fost acordate mai puține credite ipotecare decât în 2019. Portofoliul împrumuturilor acordate de bănci s-a triplat totuși în ultimii trei ani
