
Luxul unui loc de veci sau cum a influențat pandemia situația de la cimitirul Sfântul Lazăr
Cimitirul Sfântul Lazăr din capitală este, indubitabil, cel mai mare cimitir din țară, iar unele surse îl cataloghează drept cel mai mare din Europa. În ultimul deceniu autoritățile municipale au tot tras alarma spunând că acest spațiu de odihnă veșnică se „umple” cu o viteză prea mare pentru capacitatea terenului pe care este amplasat. Cimitirul ocupă mai mult de 120 de hectare, iar recent Primăria a decis extinderea acestuia cu încă 37 de hectare. În condițiile în care, în perioada pandemiei, numărul persoanelor care au pierdut lupta cu boala a fost destul de mare, am ținut să aflăm de la administrația Combinatului Servicii Funerare cum a afectat acest lucru situația de la Sfântul Lazăr și dacă există probabilitatea ca cimitirul să se mai extindă.
・
Șefa Combinatului Servicii Funerare, Ludmila Boțan, a declarat pentru AGORA că pe perioada pandemiei au început să fie oficiate înmormântări și pe teritoriul adițional, transmis recent cimitirului. Mai mult, Boțan spune că terenul este ocupat într-un ritm destul de alert.
„O bună parte dintre cele 37 de hectare s-a completat deja. În paralel, în alte cimitire sunt înhumate rudele celor decedați mai demult. Celelalte nouă cimitire din capitală sunt mai vechi decât Sfântul Lazăr, doar că sunt mai mici, respectiv, pentru a valorifica spațiile, copiii și rudele persoanelor care au fost înmormântate cu ani în urmă sunt înhumați în aceleași locuri, așa cum prevede legislația”, a explicat Boțan.
Autor:
Funcționara confirmă faptul că pandemia a sporit numărul persoanelor care și-au pierdut viața, astfel că în luna martie 2021 s-a înregistrat un număr record de înhumări:
„În luna martie a crescut numărul decedaților, acum am revenit la o situație comparabilă cu anii precedenți, dar vom vedea la sfârșitul lunii care vor fi cifrele”.
Autor:
Boțan precizează că o nouă extindere a cimitirului Sfântul Lazăr nu ar mai reprezenta o opțiune.
„Nu văd alt spațiu de extindere, dar totuși autoritățile decid. Noi întotdeauna am practicat refolosirea mormintelor vechi și continuăm să facem asta. După șapte ani avem tot dreptul să refolosim terenul pe care a fost înmormântantă o rudă decedată. În cazul mormintelor părăsite, care nu sunt vizitate de nimeni, avem dreptul să intervenim abia peste 20 de ani”, a declarat șefa Combinatului Servicii Funerare.
Autor:
Ce soluții ar mai fi?
Pentru a evita extinderea cimitirului „Sf. Lazăr” autoritățile discută ani de zile despre construcția unui crematoriu. În anul 2017, în acest scop , municipalitatea urma să se aloce un teren de 8 hectare, însă nici terenul, nici banii nu au fost oferiți.
O scurtă căutare pe internet ne spune că în țara noastră există posibilitatea incinerării. În lipsa unui crematoriu, însă, aceasta este rareori solicitată, iar rudele sunt nevoite să ducă defunctul peste hotare. Anterior, Ludmila Boțan le-a spus jurnaliștilor de la AGORA că în ultimii zece ani sunt destul de multe persoane care ar dori să incinereze cadavrul rudelor. În condițiile în care în țară nu este un crematoriu, acestea sunt nevoite să plece fie la Odesa, fie la București, ulterior revenind să înhumeze cenușa la Chișinău.
În cazul în care rudele decedatului nu pot asista la ritual, acestea pot întocmi o procură, iar prețul pentru întregul ritual poate ajunge până la 400 de euro.
Din aproximativ 5.000 de persoane, înhumate anual la cimitirul Sfântul Lazăr, aproximativ 50 sunt urne cu cenușă.
Biserica pune piciorul în prag...
În timp ce autoritățile văd incinerarea drept o soluție pentru evitarea înhumării cadavrelor unele peste altele, Biserica Ortodoxă califică această procedură drept un „păcat”.
„Biserica spune că este necesar să rămână os la osul său că atunci când ne va chema Dumnezeu toate se vor contura acolo, la ceasul judecății. Dragii mei, noi nu dăm foc grâului. Dar noi grâul îl punem în pământ și el încolțește și urmează roada în continuare și o înmulțește pe pământ”, explică Protoiereul Ioan Ciuntu, parohul bisericii Teodora de la Sihla.
Autor:
Mai mult, reprezentanții bisericii sunt de părere că incinerarea a devenit un business în societate.
Campioni europeni la cifre...
În cimitirul Sfântul Lazăr pot fi numărate peste 300.000 de morminte, dintre care aproximativ 600 sunt cavouri. O parte a cimitirului aparţine Germaniei, pentru că aici sunt îngropaţi 10.000 de soldaţi germani care au murit în cel de-al Doilea Război Mondial.
Cimitirul a fost deschis în anul 1960 și este cel mai nou dintre cele 11 ale Chişinăului. Având în vedere că în adiacent sunt amplasate câmpuri, extinderea acestuia s-a produs rapid, suprafaţa sa dublându-se în ultimele trei decenii.