Avocatul lui Ceaus, convins că fostul magistrat e sechestrat: „Se preface că se ascunde voluntar. Pare extrem de neconvingător”

Avocatul lui Ceaus, convins că fostul magistrat e sechestrat: „Se preface că se ascunde voluntar. Pare extrem de neconvingător”

Avocatul lui Nicolai Ceaus, Rostislav Kraveț, crede că mesajul video în care apare judecătorul,  susținând că este în siguranță, ar fi fost înregistrat sub presiune, notează presa ucraineană strana.ua. „Se preface că se ascunde voluntar undeva. Pare extrem de neconvingător”, spune avocatul.

Avocatul ex-judecătorului ucrainean, Rostislav Kraveț, este convins că prin apariția lui Ceaus în înregistrarea video se demonstrează indirect faptul că acesta ar fi impus să o facă și că ar fi sechestrat.

„El este controlat de anumite persoane și, cel mai probabil, povestea implicării serviciilor speciale ucrainene în răpirea sa din Moldova se adeverește. În primul rând, este clar că Ceaus își citește adresarea de pe hârtie. Dacă se adresa personal, s-ar fi bâlbâit sau ar fi manifestat o anumită mimică, aici însă, el stă drept și-și citește textul”, spune apărătorul lui Ceaus.

Publicitate

La fel, avocatul crede că încercarea lui Ceaus de a demonstra că nimeni nu l-a răpit din Moldova pare neconvingătoare.

„Ceea ce este frapant este declarația sa că nimeni nu l-a răpit. Mai bine zis, că nu a fost răpit din Moldova, ci răpit tocmai în 2016, când a fost scos din Ucraina. Adică, se preface că se ascunde voluntar undeva. Iar cele zece persoane împotriva cărora a fost inițiat un dosar penal în Moldova nu ar fi implicate în acest lucru. Pare extrem de neconvingător ", argumentează Kraveț.

Avocatul a analizat și canalul de telegram pe care apare secvența video. Postarea ar fi prima cu acces public, iar anterior ar fi fost alte șase tentative de a publica ceva pe canalul respectiv.La fel, adresa de e-mail la care este înregistrat canalul Telegram este anonimă și nu necesită înregistrarea unui număr de telefon mobil.

„A fost imposibil să se urmărească locația lui Ceaus, dar, dat fiind că e un dosar serios- persoana a fost răpită, Telegram poate oferi oamenilor legii, la cerere, informații de la care adrese IP a a înregistrat acest cont în Telegram și a fost postat videoclipul în sine. Se poate afla același lucru prin e-mail”, susține apărătorul.

În plus, avocatul presupune că Nicolai Ceaus se află încă în Ucraina.

Și soția ex-judecătorului, Svetlana Ceaus, pune la îndoială secvența video: „Îmi cunosc soțul de 22 ani și în video vorbește într-o manieră ce nu-l caracterizează. În toți anii mi-a spus pe nume, dar niciodată nu m-a numit Svetlana! Totuși, sunt fericită că e viu...”, scrie soția pe pagina sa de Facebook.

Amintim că, luni, 17 mai, ex-judecătorul ucrainean Nicolai Ceaus a apărut într-un video pe un canal anonim de Telegram, anunțând că „este viu și că acum este în siguranță” și a confirmat că a fost răpit, însă nu acum, ci în anul 2016. Ceaus nu a menționat unde se află, spunând că într-un final va ajunge în Ucraina unde va oferi mai multe declarații.

Citeste și: Banii, borcanul și răpirea: Cronologia evenimentelor în cazul ex-judecătorului Ceaus

Amintim că la 3 aprilie Nicolai Ceaus, judecătorul ucrainean care ar fi ascuns 150 de mii de euro în borcane și care este urmărit de Procuratura din Kiev pentru acţiuni de corupție, a fost răpit. Despre asta a anunțat avocatul acestuia Iulian Balan pe pagina sa de Facebook.

La mai bine de 50 de ore de la dispariția lui Ceaus, ministrul afacerilor interne, Pavel Voicu a venit cu mai multe detalii în acest sens. Oficialul a declarat că cei care l-au răpit ar fi cetățeni străini și că aceștia au reușit să traverseze frontiera Republicii Moldova cu Ucraina.

Reamintim că, Ceaus s-a ales cu un refuz din partea autorităților R. Moldova la solicitarea de a beneficia de azil politic în țara noastră. Magistratul s-ar afla la Chișinău din 2016.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal