Pe teritoriul Republicii Moldova au fost depistate săptămâna trecută două cazuri pozitive de rabie. Este vorba despre un caz înregistrat în raionul Rîșcani la o vulpe și în raionul Anenii Noi la un câine, comunică Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor.
Cadavrele animalelor afectate de rabie au fost distruse prin incinerare și resturile rezultate în urma incinerării au fost înhumate.
În continuare sunt întreprinse activități de control și de eradicare a focarului de boală, mai comunică specialiștii
Rabia este o boală infecţioasă acută provocată de virusul rabic, transmis de la animale la om prin muşcătură. Maladia afectează iremediabil creierul şi măduva spinării.
Rabia se poate transmite la om și poate fi letală
Numărul și diversitatea mare de animale sălbatice, cât şi domestice, antrenate în procesul epizootologic sporește potențialul de apariţie a cazurilor de rabie la oameni, boală ce poate fi letală. Oamenii se pot infecta cu rabie de la animale prin mușcătura sau zgârâietura acestora, susțin specialiștii.
Prevenirea rabiei se realizează printr-un complex de măsuri veterinare şi de imunoprofilaxie. E necesar să se asigure vaccinarea anuală contra rabiei a câinilor şi pisicilor, iar în caz de îmbolnăvire a acestora să fie consultate la medicul veterinar.
În caz de traume prin contact cu animalele, este necesară spălarea abundentă a rănii cu apă curgătoare şi săpun, prelucrarea rănii cu tinctură de iod. Procedura asigură înlăturarea masivă a virusului rabic din rană. Este strict necesar ca ulterior persoanele să se adreseze la medic pentru tratament vaccinal respectiv. Menționăm că vaccinul este gratuit, iar tratamentul cu preparate antirabice administrat la timp poate salva viața acestor persoane.
Potrivit ANSP, în anul 2020 cazuri de rabie umană nu s-au depistat.