
Două judecătoare, anchetate anterior pentru de acte de corupție, vor fi reîncadrate în funcție
Magistratele Galina Moscalciuc și Victoria Hadîrcă, anchetate anterior pentru fapte de corupție în așa-numitul „dosar al magistratelor”, vor fi reîncadrate în funcție începând cu data de 19 mai. O decizie în acest sens a fost de Consiliul Superior al Magistraturii. O cerere de reîncadrare în funcție a fost depusă și de Svetlana Tizu, însă membrii CSM au amânat examinarea cererii.
・
„Galina Moscalciuc a înregistrat o cerere prin care solicită anularea suspendării din funcția de judecător și achitarea salariului și a tuturor plăților. Victoria Hadîrcă solicită, de asemenea, anularea suspendării din funcția de judecător specializat și reîncadrarea în cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Centru. Svetlana Tizu a depus o cerere, de asemenea, prin care solicită reîncadrarea în funcția de judecător, a fost achitată de sub învinuire. Ea solicită admiterea cererii și anularea suspendării din funcția de judecător. Ea cere repunerea în drepturile avute anterior. Judecătoarele au fost achitate pentru că nu s-a constatat faptul infracțiunii”, a spus Victor Micu.
Cererile Galina Moscaliuc și a Victoriei Hadârcă au fost aprobate cu unanimitate. Astfel, de mâine, 19 mai, judecătoarele își vor relua activitatea la Judecătoria Chișinău în cazul Victoriei Hadârcă și la Curtea de Apel Chișinău în privința Galinei Moscalciuc.
Cele trei judecătoare învinuite în așa-numitul „dosar al magistratelor”, Svetlana Tizu, Victoria Hadîrca, Galina Moscalciuc au primit sentințe de achitare. Decizia a fost luată de un complet de judecători de la sediul Buiucani al instanței de fond din Capitală format din Aureliu Postică, Eugeniu Beșelea și Veaceslav Cernalev.
Magistratele Svetlana Tizu și Galina Moscalciuc au fost achitate de sub învinuirea de corupere pasivă, din motiv că nu s-a constatat existența faptei infracțiunii. De asemenea, judecătoarele au primit sentințe de achitare pe capătul de acuzare de pronunțare a unei decizii ilegale, din motiv că fapta nu întrunește elementele infracțiunii.
Judecătoarea Victoria Hadîrca a fost achitată de sub învinuirea de trafic de influență, din motiv că nu s-a constatat existența faptei infracțiunii.
Singurul care a primit o sentință de condamnare în Dosarul magistratelor este Vitalii Furtuna, asistentul judecătoarei Liubovi Brînza. El a fost recunoscut vinovat de trafic de influență și i-a fost stabilită o pedeapsă cu închisoare pe un termen de trei ani, cu executare în penitenciar de tip semiînchis. Pedeapsa însă a fost suspendată condiționat pe o perioadă de probațiune de trei ani.
„Dosarul magistratelor”, în care sunt implicate zece persoane, a fost trimis în judecată de către Procuratura Anticorupție în aprilie 2019. Toate cele zece persoane au fost reținute în octombrie 2018, într-un dosar de corupție.
Procurorii le învinuiau pe judecătoarele de la Curtea de Apel Chișinău și de la Judecătoria Centru că ar fi pretins și primit sume de bani în proporții deosebit de mari, pentru a emite decizii favorabile în mai multe cauze penale aflate în examinare. Avocatul și procurorul aveau drept sarcină, în această afacere, să intermedieze transmiterea banilor pentru magistrați. Urmărirea penală în această cauză, potrivit Procuraturii, a fost dispusă de către procurorul general în baza elementelor infracţiunii de trafic de influență. La aceeași cauză, au fost conexate cauzele penale privind elementele infracțiunii de corupere pasivă, corupere activă, amestecul în înfăptuirea justiției și pronunțarea cu bună știință a unei hotărâri ilegale.