#prieteniiAGORA: Victor Chirița, tânărul care citește și susține presa independentă aflându-se în Bali, Thailanda sau pe unde l-a prins valul călătoriilor (VIDEO)

#prieteniiAGORA: Victor Chirița, tânărul care citește și susține presa independentă aflându-se în Bali, Thailanda sau pe unde l-a prins valul călătoriilor (VIDEO)

Gustul călătoriilor l-a prins încă de pe băncile școlii, atunci când elev fiind, cutreiera satele Moldovei alături de colegi în așa numitul „Club al călătorilor”. Acum, la 28 de ani ai săi, Victor Chirița a reușit să ajungă în Thailanda, Singapore, Alaska, Indonezia și mai nou, în Bali. Indiferent, însă, de țara în care călătorește, continuă să urmărească evenimentele din R. Moldova. Victor este unul dintre #prieteniiAGORA și este convins că presa independentă are nevoie de susținere.

Fiind student la facultatea „Urbanism și arhitectură”, tânărul a profitat de ocazia unui schimb de experiență prin intermediul programului Work and Travel. Așa a ajuns în SUA, Alaska. Atunci încă nu bănuia că șirul călătoriilor abia începe. 

Publicitate

La fel ca mulți alți studenți din Republica Moldova, obișnuia să muncească în anii de facultate. De la simplu chelner a crescut într-o funcție de manager, iar în scurt timp a fost chemat de un prieten aflat nici mai departe, nici mai aproape - în Singapore.

Deși a ezitat inițial, după ce a ajuns acolo, a decis să trăiască încă patru ani. 

...

„Primele impresii au fost WOW! Nimic nu se compară cu ce avem în Moldova și nimic nu se compară cu ce am văzut înainte în Alaska. E cu totul altă lume. Dacă să vorbim despre arhitectură, acolo ai ce vedea. E minunat, e frumos. Totul este nou, pentru că știm că Singapore are doar 50 de ani și totul se construiește nou, mare și frumos”, spune tânărul.

...

A continuat să lucreze la un restaurant, dar a profitat și de posibilitatea de a călători.

„Unul din marele avantaje când trăiești în Singapore e că poți face weekend-trip în Bangkok, în Bali și noi profităm de asta”, susține Victor.

...

După aproape cinci ani de ritm alert, moldoveanul a ajuns în Bali. Asta pentru că-i expira viza, dar și pentru că traiul în Bali e mult mai ieftin, recunoaște moldoveanul.

„Cu toate că am trăit atât de mult timp în Singapore, nu-s omul de oraș. Nu-mi place aglomerația. Totul se petrecea într-un mod foarte rapid. Aici am ajuns într-un sătuc. Locuri minunate, foarte frumoase. Sunt de toate - și ocean, și păduri tropicale, și vulcani”, spune Victor.

...

...

Acum lucrează online, așa cum alături de prietenii din SUA și-a deschis o afacere de vânzări. Vinde produse neobișnuite pentru o parte a lumii. 

„Un prieten din SUA mi-a propus să facem un website pe care să vindem cânepă medicinală. El are doi feciori care au ferme. Ei o cresc și noi comercializăm produsele. Fiecare produs are nevoie de certificare, analize de laboratoare pe care noi nu le putem face, ci laboratoarele independente. Comercializăm doar în SUA, pentru că acolo e legal”, spune tânărul. 

Iar șirul călătoriilor continuă. Tânărul a călătorit în Filipine, unde spune că ar fi cele mai frumoase locuri pe care le-a văzut. A fost și în Thailanda, fiindu-i interesante locurile istorice. A ajuns chiar și pe insula Komodo unde sunt cele mai mari șopârle din lume, supranumite „dragoni”.

...

„Pandemia ne-a stricat călătoria în Vietnam și în Cambodjia, dar mai așteptăm un pic. Aș dori mult să ajung acasă. Dacă nu anul acesta, măcar la anul”, mai spune Victor.

...

Indiferent în ce colț al lumii s-ar afla, tânărul urmărește presa din Republica Moldova. Victor Chirița se numără printre #prieteniiAGORA. A ales să ne susțină și și-a luat un abonament.

„Am început să citesc AGORA încă de pe când eram în Moldova, din 2016. Și când m-am mutat cu traiul în Singapore aceasta a rămas unica mea sursă de informație. Presa trebuie să fie susținută de cititori și nu de partide sau de oameni care au influență sau au interese. Și de asta, văzând că pe AGORA sunt știrile imparțiale, am decis să vă susțin pe voi”, își explică alegerea tânărul.

Printre materialele urmărite prioritar sunt știrile politice. „Nu știu dacă chiar și persoanele care sunt acolo, în țară,  pot să înțeleagă tabloul deplin sau ce se petrece în culisele scenei politice din Moldova, însă pentru mine este destul să-mi formez o părere generală despre tot ce se întâmplă”, adaugă el.

Mai mult, Victor crede că presa trebuie susținută așa cum se procedează cu plățile pentru alte produse. Lunar, își rezervă bani pentru abonamente.

„Dacă abonamentele sunt un lucru nou în R. Moldova, atunci nu este un lucru nou în alte țări și în Singapore eu sunt pe subscribe la orice - muzică, aplicații de sport etc. Cred că peste 100 de dolari pe lună se duc doar pe abonamente și AGORA n-a fost o excepție când am văzut că există această opțiune.”

Victor Chirița

Autor:

„Țineți-o tot așa. Faceți un lucru minunat. Sunt mândru că cineva și-a luat inima în dinți și a decis să preia modelul acesta de business și își întărește pozițiile de lider în presa independentă din R. Moldova. Știu că este foarte greu pentru voi. Aveți nevoie de multă susținere, dar bravo că ați pornit-o”, ne-a îndemnat susținătorul nostru.

...

AGORA a lansat, la 30 aprilie 2020, opțiunea de abonamente SUSȚINĂTOR, FAN sau AMBASADOR. Până acum, 227 de persoane fizice sau juridice au ales să ne susțină. Pentru că de curând am marcat un an de când simțim, la propriu, 

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal