Cum funcționeză sistemul de plăți contactless în troleibuze la două luni de la lansare (VIDEO)

Cum funcționeză sistemul de plăți contactless în troleibuze la două luni de la lansare (VIDEO)

De două luni pasagerii de pe cinci rute de troleibuz și autobuz din Chișinău pot plăti contactless pentru călătorii. Municipalitatea a anunțat că vor fi echipate cu terminale mobile 110 vehicule de pe rutele de troleibuz nr. 10, 22 și 30, precum și autobuzele care circulă pe rutele nr. 2 și 5.  Cum funcționează sistemul, dar și cât de comod este acesta pentru pasageri și taxatori, a aflat reporterul AGORA.

Așa cum, tot ce este nou împarte adesea părerile oamenilor, și pasagerii cu care am vorbit au avut opinii diferite despre noua modalitate de achitare a călătoriei. În timp ce unii menționează comoditatea achității fără numerar, alții spun că nu prea au încrecdere în siguranța acestui sistem de plată.

„Îmi place foarte mult ceea ce se face, păcat că nu e așa în toate troleibuzele, de-ar fi, aș achita doar cu cardul, e comod. În plus, așa nu se mai vând aceleași bilete de două ori, că mai făceau și așa unii taxatori”, a spus un călător.

Publicitate

„Nu, nu! Eu mă tem să dau cardul. Așa ai scos doi lei din buzunar, ți-ai luat biletul și gata. Ca să nu mai umbli cu cardul prin tot troleibuzul. Nu, eu n-am încredere”, a spus o călătoare.  

Și taxatorii ne-au confirmat că puțini dintre pasageri folosesc cardul pentru achitare, asta deși noua tenologie este foarte comodă.

 „Sunt care achită cu cardul, vreo 15%, dar mai mulți cu bani. Eu cred că oamenii încă nu au încredere în așa sistem”, a menționat un taxator.

 „Cred că undeva cu 20% s-a ușurat serviciul nostru. Este un pic incomod să ne facem drum printre pasageri cu acest aparat, dar ne descurcăm” a spus un alt taxator.

Aici a venit momentul ca și reportelul nostru să testeze inovația, așa că a pornit într-o călătorie cu titlu de experiment

 

„Am început călătoria de „investigație”, urcând în troleibuzul cu numărul 22. Am apropiat cardul de terminal, însă conexiunea a fost respinsă. Am reușit să achit taxa doar din a doua încercare. O situație similară am avut-o într-un alt troleibuz de pe aceeași rută. Am apropiat de  terminal, de această dată un alt card, eliberat de o altă bancă, iar plata a fost respinsă de două ori. Întru-un final, am achitat cash”, relatează reporterul AGORA.

Deși, la lansarea proiectului autoritățile municipale anunțau că pasagerii pot plăti călătoria prin intermediul unui astfel de terminal cu un card contactless al oricărei bănci din Moldova şi din lume, emis de diferite sisteme de plată sau cu un dispozitiv cu funcţia de plată contactless.

„Am vrut să văd care este situația pe ruta nr. 10. Am așteptat în stație minute bune ca să urc într-un troleibuz, pe care nu era indicat faptul că aici pot achita contactless. Între timp, au trecut vreo șapte troleibuze de pe această rută, însă niciunul, în care să-mi pot continua experimentul. Într-un final, am urcat în cel care venit și am încercat să aflu de la taxatoare când ar putea să ajungă un troleibuz în care se achită cu card. Femeia mi-a răspuns și ea cu o întrebare: ”De ce-ți trebuie card dacă ai bani?” Totuși, în unul din troleibuzeele de pe ruta 30 am reușit să achit călătoria cu un card, deși eram singurul pasager care a urcat la acea stație și a făcut acest lucru. Procedura este foarte simplă, exact așa cum a fost descris inițial. Apropii cardul de terminalul ținut de taxator, se extrage plata, după care primești o chitanţă cu informaţia despre costul, data şi ora călătoriei”, explică reporterul.

Autoritățile promit să îmbunătățească serviciul de plată contactless

Directorul Regiei Transport Electric Chișinău (RTEC), Dorin Ciornîi, a declarat că proiectul înregistrează succese și îndeamnă oamenii să folosească sistemul de plăți contactless.

„Astăzi proiectul se desfășoară cu ambii agenți economici care au propus acest proiect pilot. Au fost suplinite toate troleibuzele de pe rutele 22, D, 10, 32 și 30 cu posibilitatea de achitare cu cardul. Noi monitorizăm și conlucrăm cu agenții economici pentru îmbunătățirea acestui serviciu și îndrumăm toți pasagerii să folosească acest sistem elctronic”, a subliniat Dorin Ciornîi.

Ciornîi a mai spus că tot mai mulți pasageri achită călătoria utilizând noul sistem.

„O analiză mai profundă  a sistemului urmează să fie făcută curând. Cu siguranță numărul achitărilor cu cardul este încreștere, dacă încasările cu cardul au fost de 90 de lei în prima zi, astăzi, acestea depășesc 3.000 de lei zilnic. Dinamica este în creșetere”, a mai specificat Directorul Regiei Transport Electric Chișinău.

Menționăm că Primăria Chișinău, Mastercard și Moldova Agroindbank au lansat prima soluție în Moldova de acceptare a plăților fără numerar pentru călătoria în transportul urban la 16 martie curent.  

 

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal