Criza laptelui. Producția a scăzut cu 38% în ultimii zece ani, în Republica Moldova (VIDEO)

Criza laptelui. Producția a scăzut cu 38% în ultimii zece ani, în Republica Moldova (VIDEO)

Republica Moldova se confruntă cu o criză de lungă durată a laptelui, producția micșorându-se cu 38 la sută în ultimii zece ani, arată un studiu al Agenției de Investiții. Totodată, în ultimii ani a fost înregistrată o scădere bruscă a producției de lapte, de la 485 mii de tone în 2017, la 367 mii de tone în 2019 și o creștere a importurilor cu 22% anual, ajungând la circa 58 milioane de dolari în 2019. 

Cu 42% mai puține vaci

Potrivit statisticilor, industria zootehnică înregistrează un trend negativ. Numărul vacilor a scăzut de la 154 mii de capete în 2011 la 81 mii în 2020. Specialiștii spun că principalele probleme cu care se confruntă producătorii de lapte din țară sunt inaccesibilitatea la resurse financiare și lipsa brațelor de muncă. 

Publicitate
...

„Suntem o țară agrară, însă specialiști nu avem. Nici veterinari, nici zootehnicieni, nici agronomi pentru creșterea culturilor furajere, ceea ce reprezintă o piedică destul de mare pentru fermieri și producători. Dacă vorbim de partea utilajelor performante, echipamente, automatizări, hrănirea automatizată, mulsul automatizat, atunci Republica Moldova nu este pregătită. Furnizorilor de utililaje nu le este interesantă piața noastră pentru că suntem mici. Înainte eram 1500 de ferme, acum suntem până la 100 de ferme, dintre care doar 40 sunt utilate”, spune Ana Pancart, președintele Asociației Fermierilor – Producători de Lapte din Republica Moldova.

Conform statisticilor, 94% din laptele autohton este produs de gospodăriile populației și doar 6% din laptele utilizat pentru procesare provine de la întreprinderile agricole. Totodată, doar 5% din efectivul de vaci disponibile aparțin întreprinderilor agricole, ceea ce ar însemna că Republica Moldova de facto nu are o industrie zootehnică bine conturată, marea majoritate a vacilor fiind în proprietate și de utilitate familială și nu industrială. 

Exporturile, în cădere liberă

Potrivit unui studiu al Agenției de Investiții, Republica Moldova a exportat în 2019 produse lactate în valoare de 5,8 milioane de dolari. Exporturile au înregistrat un trend descendent în ultimii patru ani, cu o scădere medie anuală de -17%. Reprezentanții sectorului susțin că soluția principală pentru ca producătorii de lapte să depășească criza de producție este accesul la finanțare.

...

„În primul rând producătorii din Republica Moldova trebuie să aibă acces la finanțarea prin resursele de credit sub garanția Guvernului. Este foarte important ca acest ajutor să fie acordat mai ales fermierilor începători care își doresc dezvoltarea în această sferă. O altă soluție ar fi acordarea subvențiilor pe cap de animal, ceea ce ar duce la mărirea numărului de animale și subvențiile per litru de lapte, care ar putea genera un procent mai ridicat al volumului de lapte produs”, a declarat Oleg Leșcenco, președinte al Asociației Producătorilor de Lapte și Produse Lactate. 

Soluții care necesită investiții de 12 milioane de lei

 Agenția de Investiții a elaborat un plan investițional care estimează investițiile necesare pentru crearea unei ferme tip de 400 de vaci. Planul include procurarea vacilor gestante și a furajelor necesare pentru întreținerea acestora, echipamentelor și mijloacelor tehnice, utilajelor agricole, construcția grajdurilor, dar și crearea unui sistem de evidență. Potrivit Agenției de Investiții, aceste acțiuni vor contribui la mărirea numărului de vaci de la 4 mii de capete la 63 mii, în cadrul întreprinderilor agricole și, respectiv, la majorarea producției de lapte de către aceste întreprinderi până la 317 mii de tone, majorând ponderea lor în total de la 6% la 60%. Pentru atingerea acestui scop este necesară o investiție de 12,9 milioane de lei.

...

 „Studiul realizat nu doar reconfirmă potențialul de dezvoltare al sectorului neexplorat, dar și trasează soluții practice de revigorare și impulsionare a afacerilor în domeniu. Agenția de Investiții își reconfirmă intenția de a susține financiar și tehnic implementarea următorilor piloni de cercetare”, a declarat Rodica Verbeniuc, directoare generală a Agenției de Investiții din Moldova.

Potrivit Biroului Național de Statistică, Republica Moldova înregistrează o balanță comercială negativă a produselor lactate cu o scădere anuală medie de -28%. Importurile au depășit exporturile cu aproape 52 milioane de dolari în 2019. În 2015, acest indicator a avut valoarea de circa 20 de milioane de dolari. Respectiv, balanța comercială a înregistrat un trend negativ de -161% în ultimii cinci ani.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal