La nivel global, IQ-ul populației ar fi crescut. Ce presupune acest lucru?

La nivel global, IQ-ul populației ar fi crescut. Ce presupune acest lucru?

Datele oamenilor de știință arată că la nivel global, IQ-ul populației ar fi crescut. Cauzele acestei creșteri nu sunt încă destul de clare, dar oamenii de știință susțin că ar exista o legătură între nivelul înalt de dezvoltare al tehnologiei și această creștere, scrie Science Alert.

Potrivit datelor înregistrate de-a lungul sec. XIX și XX, IQ-ul populației ar fi crescut la nivel global cu aproximativ trei puncte în fiecare deceniu. În teorie, acest lucru ar presupune existența mai multor genii decât au fost vreodată. Cu toate acestea, cercetările arată că creșterea rezultatelor IQ nu este mereu egală cu creșterea nivelului intelectual, situație cunoscută ca efectul Flynn.

În anumite zone ale globului acest efect a avut loc arată mai mult studii derulate de cercetători, fiind vorba în mare parte de țările dezvoltate. Cauzele ar fi îmbunătățirea situației din domeniul sănătății și la nivel de alimentație, apariția unor noi oportunități de educație, condiții de muncă mai bune dar și avansul tehnologic. O altă concluzie relevă faptul că ar exista o legătură între coeficientul de inteligență și mortalitate, astfel încât persoanele inteligente ar trăi mai mult. Cu toate acestea, în țările africane nu a fost observat efectul Flynn.

Publicitate

Ce reprezintă testul IQ?

Folosit pentru a măsura raționamentul dar și folosirea rapidă a informațiilor în combinație cu logica, IQ-ul reprezintă un test în baza unor puzzle-uri, unde este analizată memoria pe termen scurt și lung, totodată fiind verificată și abilitatea persoanelor de a-și reaminti anumite informații. Chiar dacă în cazul acestor teste sunt înregistrate rezultate tot mai mari, efectul Flynn pare să aibă loc mai degrabă în sens invers.

Într-un studiu desfășurat de cercetătorii norvegieni a fost demonstrat faptul că bărbații născuți înainte de 1975 au prezentat efectul Flynn într-un mod pozitiv, arătând o creștere de trei puncte de IQ per deceniu, în vreme ce persoanele născute după acest an, prezentau exact opusul. Și alte studii desfășurate în mai multe țări europene precum Suedia sau Franța, au confirmat acest lucru.

Potrivit oamenilor de știință acest fenomen ar putea fi explicat prin schimbările apărute în sistemul educațional, care au modificat modul de învățare a copiilor din ziua de astăzi. Actualele metode de predare sunt orientate spre studenți și combinate cu abilitățile interpersonale ale acestora și cu încurajarea acestora de a-i înțelege pe cei din jurul lor.

Respectiva strategie ar putea încuraja munca într-o manieră mai inteligentă și eficientă, însă din cauza faptului că accentul este pus mai puțin pe abilitățile individuale care sunt necesare în cadrul testelor IQ, ar avea loc scăderea rezultatelor înregistrate în cadrul acestora. Un alt factor luat în considerare este scăderea standardelor nutriționale sau tendința oamenilor de a avea mai puțini copii.

Cu toate că rezultatele testelor IQ sunt tot mai slabe, acest lucru nu semnifică și faptul că oamenii ar fi mai puțin inteligenți or aceste teste nu redau în totalitate inteligența umană. Este nevoie și de analiza inteligenței emoționale, zonă în care unele persoane au scoruri relativ mai bune față de testele IQ. Cu alte cuvinte, inteligența cuprinde și alte aspecte cum ar fi personalitate, creativitatea sau istețimea, lucruri pe care testele IQ nu le pot măsura.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal