Profilul coruptului din Republica Moldova: Trei din patru persoane care încalcă legea penală sunt bărbați

Profilul coruptului din Republica Moldova: Trei din patru persoane care încalcă legea penală sunt bărbați

Trei din patru persoane învinuite de corupere activă sunt bărbați. Doar fiecare a patra persoană care a primit sentință pe acte de corupere activă este femeie. Asta o aratată datele unui studiu elaborat de Centrul Național Anticorupție. Bărbații sunt predispuși să ofere avantaje necuvenite la vârsta medie de 38 ani, iar dacă este vorba despre femei, acestea încalcă legea la o vârstă medie de 44  de ani.

Analiza datelor, conturează ipoteza recurgerii la săvârșirea actelor de corupere activă a persoanelor care au o pregătire profesională mai slabă, 52 la sută dintre inculpați au studii medii sau studii medii incomplete.

...

Publicitate

Sursa: Studiu CNA

Femeile sunt mai puțin predispuse să ofere avantaje ilicite, vârsta medie la care acestea încalcă legea penală este de 44 ani. Din numărul total de femei, s-a stabilit un singur caz când inculpata are studii superioare, majoritatea au un nivel mediu de pregătire profesională.

Referitor la locul de muncă a inculpaţilor, s-a stabilit că 4% sunt angajaţi în sectorul public, 22% - angajați în sectorul privat, iar 39% nu sunt angajaţi oficial în câmpul muncii. În privința a 35% dintre aceştia, lipsește informația privind domeniul de activitate.

Studiul mai scoate în evidență că 75% dintre femei sunt angajate în sectorul privat, 17% fac parte din categoria celor care activează în sectorul public, iar celelalte 8% nu sunt angajate oficial în câmpul muncii.

Bărbații, subiecţi ai coruperii active, aleg să ofere avantaje necuvenite în automobile sau edificiile autorităților. Iar cel mai des, comiterea infracțiunilor de corupere activă are loc în stradă. În aceste cazuri, femeile recurg la oferirea de avantaje ilicite în edificiile autorităților.

...

Sursa: Studiu CNA

În ceea ce privește coruperea pasivă, majoritatea subiecților sunt bărbați, fiind stabilite doar trei cazuri în care femeile au ajuns în instanţele de judecată. Subiecţii coruperii pasive, sunt predispuşi în a comite acte de corupţie la vârsta medie de 45 ani, în cazul bărbaţilor şi de 46 ani, în cazul femeilor.

Corupţii sunt persoanele care au reuşit să absolvească studii superioare, iar la momentul comiterii infracţiunii, activau în domeniul public. Aceștia sunt cei care nu obişnuiesc a recunoaşte vina în comiterea actelor de corupţie.

...

Sursa: Studiu CNA

Informația a fost analizată în baza a 141 de sentinţe pronunţate de către instanţele de judecată în privinţa examinării a 259 episoade calificate conform art.256, art.324, art.333, art.325 şi art.326 din Codul Penal. Profilul infractorului a fost analizat cu selectarea informaţiilor referitoare la 162 de inculpaţi, dintre care 149 bărbaţi şi 13 femei.

Datele se conțin în Analiza Statistică, privind sentințele adoptate de către instanţele judecătoreşti în anul 2020 pe cauzele penale pentru faptele de corupţie şi cele conexe corupţiei, elaborat de CNA.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal