În anul 2020 doar patru condamnări la închisoare cu executare pentru fapte de corupție au fost pronunțate de către instanțele judecătorești. Practic din cele 141 de fapte pentru care a fost aplicată pedeapsa cu închisoarea, în 137 a fost pronunțată condamnarea cu suspendarea condiționată a executării pedepsei, se arată într-un studiu realizat de CNA și Procuratura Anticorupție.
Mai mult, conform datelor prezentate de CNA, termenul mediu de executare a pedepsei cu închisoarea reală, înregistrat conform sentințelor de judecată pronunțate în 2020 este de doi ani și șapte luni. Comparativ cu 2019, închisoarea cu executarea reală a fost aplicată în 13% din cazuri, termenul mediu fiind de doi ani și cinci luni. Autorii studiului menționează că un astfel de procentaj scăzut a fost înregistrat în 2012, când pedeapsa cu închisoarea cu executarea reală a fost stabilită în doar 2.7% din totalul de condamnări.
Din cele 141 de fapte pentru care instanța de judecată a aplicat pedeapsa cu închisoarea, în 69 de cazuri, inculpații aveau înregistrat și cumul de infracțiuni, pedeapsa finală fiind aplicată conform art. 84 Cod Penal, însă doar într-un singur caz, inculpatul a primit pedeapsa cu închisoarea cu executarea reală pe un termen de 4 ani, în restul cazurilor fiind suspendată executarea pedepsei cu închisoarea.
În ce privește închisoarea cu executare suspendată, aceasta a fost aplicată de magistrați în 57% din cazurile de condamnare, fiind înregistrată o creștere cu 17% comparativ cu anul 2019. Termenul închisorii a constituit în medie un an și 10 luni iar termenul de probă a constituit doi ani și trei luni.
Vezi și aceste știri

Două judecătoare, anchetate anterior pentru de acte de corupție, vor fi reîncadrate în funcție

Un cabinet de consultanță anticorupție va fi creat pe lângă Președinție, cu suportul Regatului Unit
