
Din ce sunt făcute gentuțele „vegane”, sau povestea tinerei din Moldova care meșterește poșete la Torino și le vinde, inclusiv, la Chișinău
O tânără moldoveancă, stabilită în Italia, și-a deschis o mică afacere. Ea face gentuțe pentru femei. Reporterul AGORA a discutat cu antreprenoarea și a aflat cum i-a venit această idee de business, de unde ia materia primă pentru poșete și de ce, totuși, acestea se numesc „genți vegane”.
・
Patricia Ioniță are 18 ani și este studentă în ultimul an la un liceu cu profil de modă din Torino. Pe lângă studii, fata își ajută mama în atelierul de croitorie al familiei. De mai puțin de două luni, tânăra a decis să se lanseze în afaceri și își dedică tot timpul liber noii preocupări. Cu mult entuziasm și consacrare, ea meșterește genți moderne pentru doamne și domnișoare. Până aici, nimic ieșit din comun. Partea mai puțin obișnuită a acestei istorii ține de materia primă. Gentuțele sunt confecționate din resturi industriale. Cu alte cuvinte, din bucăți de prelată pentru piscine, pe care le ia de la o companie de producere a unor astfel de învelișuri. Mai mult, acestea sunt, de fapt, bucățile care rămân după ce s-a croit prelata, adică, resturi care, de obicei, se aruncă. Celelalte accesorii, le cumpără de la furnizori.
„Gențile nu sunt cusute. Se taie forma viitoarei poșete, iar părțile le pliez și le unesc cu butoane din metal. Aceste butoane sunt din material inoxidabil și sunt comandate din orașul italian Florența. Pânza din resturile de la piscină o primesc gratuit.”
Patricia și-a numit creațiile „genți vegane”, asta, deoarece nu sunt produse din ceva viu și nu dăunează naturii. Totul vine, de fapt, de la modul de viață pe care l-a adoptat fata. Ea este vegană, protecția naturii este primordială în tot ceea ce face, iar interesul pentru modă l-a moștenit de la mama ei.
„Gențile pe care le fac eu sunt rezistente și impermeabile, iar petele de pe ele se șterg foarte ușor cu putină apă. Deocamdată, fac poșete mici, dar planific să încerc să creez și rucsacuri, apoi accesorii pentru chei sau șepci, ca din alea pe care le poartă tenismenii.”
Cumpărătorii Patriciei sunt moldovenii din diaspora. Ea și-a vândut câteva genți prin intermediul paginii de Instagram, iar acasă, la Chișinău, acestea pot fi găsite într-un magazin pe care îl deține unchiul ei.
„O geantă costă 30 de euro. Practic, se achită doar pentru butoanele din metal și pentru munca mea. Într-o zi reușesc să fac și până la cinci poșete, dar eu muncesc doar dacă am comenzi.”
Patricia este stabilită la Torino. Mama ei este moldoveancă, iar tatal Italian.