ANI: Judecătorii anulează ordonanța procurorilor prin care refuzată inițierea unei cauze penale pe numele ex-deputatului Nae-Simion Pleșca pentru îmbogățire ilicită

ANI: Judecătorii anulează ordonanța procurorilor prin care refuzată inițierea unei cauze penale pe numele ex-deputatului Nae-Simion Pleșca pentru îmbogățire ilicită

Cazul fostului deputat Nae-Simion Pleșca revine în vizorul oamenilor legii. După ce Procuratura municipiul Chișinău, oficiul Buiucani, a refuzat inițierea unei cauze penale împotriva fostului parlamentar, cu bănuieli de îmbogățire ilicite, Autoritatea Națională de Integritate a contesta decizia procurorilor în judecată. Magistrații au decis reluarea procesului penal.

La sfârșitul lunii decembrie 2020, ANI a încheiat procedura de control în privința fostului deputat din Parlamentul R. Moldova Nae-Simion Pleșca  în privința căruia a constatat o diferență substanțială în mărime de peste 800 de mii de lei și caracterul nejustificativ al deținerii acestei sumei.

Suplimentar, inspectorul de integritate a remis un denunț către Procuratura Generală pentru inițierea unei cauze pe aspectul îmbogățirii ilicite.

Publicitate

În februarie 2021, procurorul din cadrul Procuraturii municipiul Chișinău, oficiul Buiucani căruia i-a revenit examinarea acestei cauze, a refuzat inițirea urmării penale în privința fostului deputat și a clasat fapta sesizată de ANI, invocându-se motivul că fapta nu întrunește elementele unei infracțiuni penale.

ANI a insistat și a cerut anularea ordonanței acestuia. Însă, și procurorul ierarhic superior, adjunctul interimar al procurorului -șef al Procuraturii municipiului Chișinău, dar și șeful adjunct al Oficiului Buiucani au emis o altă ordonanță prin care au respins solicitarea ANI împotriva refuzului și clasării acestui dosar al procurorului pe cauză.

În rezultat, inspectorul de integritate a contestat în instanța de judecată acțiunile și actele emise de către Procuratura municipiul Chișinău, Oficiul Buiucani și a solicitat  să fie anulate ordonanțele emise de procurori privind refuzul de a iniția o cauză penală împotriva fostului deputat stabilit cu bănuieli aspectul îmbogățirii ilicite și reexaminarea cauzei.

Astfel, la 19 mai 2021, Judecătoria municipiului Chișinău, sediul Ciocana a admis plângerea ANI, a declarat nule ordonanțele procurorilor și a decis reluarea procesului penal și obligarea procurorul să se conformeze celor solicitate de către ANI. Decizia instanței nu este una definitivă.

AGORA amintește că, inspectorul de integritate a stabilit existența diferenței substanțiale între averea dobândită și veniturile obținute de fostul deputat și membrii familiei sale în mărime de 831.732 de lei.

La finele anului 2020, către Procuratura Generală a Republicii Moldova a fost remis un denunț pe aspectul îmbogățirii ilicite a fostului deputat.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal