
Veaceslav Ioniță: Alegătorii de peste hotare vor veni la vot în proporție de circa 20%. La scrutinul parlamentar, diaspora ar decide soarta a 11 mandate de deputat
La alegerile din 11 iulie, la urnele de vot ar putea să se prezinte în jur de 1.590 mii alegători, dintre care 170 mii ar urma să fie din diasporă. Astfel, prin votul lor, cetățenii R. Moldova aflați peste hotarele țării ar urma să decidă soarta a 11 mandate de deputat în Parlament. Acestea sunt estimările expertului economic, Veaceslav Ioniță, care crede că la scrutinul din vară rata de participare a diasporei ar putea fi de 20%.
・
Veaceslav Ioniță: Prezența la urnele de vot în interiorul țării ar putea fi de 67%
Expertul economic estimează că din cei circa 3.156 mii de cetățeni ai R. Moldova cu drept de vot, pe malul drept al Nistrului ar fit 2.038 mii de alegători, peste hotarele țării - 839 mii de alegători, iar în regiunea transnistreană ar fi circa 279 mii cetățeni ai Republicii Moldova cu drept de vot.
În baza rezultatelor de la scrutinele desfășurate în țara noastră, Ioniță estimează că la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, la urnele de vot, rata de participare a alegătorilor rămași în țară ar putea fi de peste 67%.
„În anii 2010 și 2014 am avut o prezență atipică de ridicată, care personal nu o pot explica. Însă în restul anilor prezența a oscilat între 62-66%. În opinia mea, anul acesta avem un climat politic mai ridicat, cea ce va duce și la creșterea ratei de participare puțin peste media obișnuită și o estimez la 67%, dar nu exclud și o prezență de 70%”, notează expertul.

Diaspora ar putea să iasă la vot în proporție de 20%
„Alegătorii din diasporă, contrar celor aflați acasă, au fost mult mai activi la alegerile prezidențiale față de decât la cele parlamentare. Totodată urmărim că mobilizarea lor are o tendință de creștere, iar la scrutinul parlamentar anticipat din 2010 mobilizarea lor a fost mult mai ridicată decât la scrutinele ordinare”, susține Ioniță.
Potrivit opiniei expertului, la alegerile din vară, diaspora s-ar putea prezenta la secțiile de votare în proporție de 20% .Un astfel de indice, spune Ioniță, ar fi record pentru un scrutin parlamentar, însă nu ar depăși rezultatele de la alegerile prezidențiale din 2020 când în turul doi se scrutin prezența diasporei la vot a fost de 31,7%.
Cât despre electoratul din stânga Nistrului, Ioniță crede că 3-4 mii de alegători ar fi cei care vin singuri la vot, datorită atașamentului lor față de Moldova, iar restul ar fi încurajați suplimentar să vină la vot.

Numeric, expertul economic estimează că la alegerile din 11 iulie la urnele de vot se vor prezenta 1.590 mii alegători, dintre care: 1.385 mii cei aflați în țară, 170 mii din cei aflați peste hotare și 35 mii din Transnistria.
„Astfel din cei 101 deputați aleși în parlament, 88 mandate vor fi decise de alegătorii din Moldova, 11 mandate de cei aflați peste hotare și două de către alegătorii din Transnistria. La scrutinul din 2019 alegătorii de peste hotare au decis soarta la cinci mandate de parlamentari”, notează Veaceslav Ioniță.
„Cunoscând datele mai multor sondaje, precum și preferințele de vot a celor de peste hotare, putem presupune că în 2021 pentru prima dată în istoria alegerilor din Moldova, cum va arăta majoritate de Guvernare va fi decisă de alegătorii aflați peste hotarele țării”, punctează expertul.