Eșecul Indiei în lupta cu noul coronavirus. Cum ne afectează pe noi și ce crize ar putea genera (FOTO)

Eșecul Indiei în lupta cu noul coronavirus. Cum ne afectează pe noi și ce crize ar putea genera (FOTO)

India a depășit deja faza în care autoritățile anunțau că sistemul medical ar putea intra în colaps din cauza numărului mare de persoane infectate. În prezent, țara a  ajuns la momentul, când acest sistem chiar este pus la pământ, iar situația a scăpat de sub control, chiar și în cele mai dotate spitale. Greșelile Guvernului, dictate de miza majoră a unor alegeri ce nu puteau fi amânate, de rând cu influența religiei și apariția unei noi tulpini mai contagioase, au reprezentat rețeta „perfectă”, prin care țara cu 1,3 miliarde de locuitori a fost îngenunchiată în doar câteva săptămâni. Cum s-a ajuns aici, care este situația în prezent și cum poate afecta această criză regională întreaga omenire, aflați în continuare. 

De la mijlocul lunii aprilie, India a început a sări vertiginos de la 100.000 de cazuri pe zi la recorduri mondiale de peste 400.000, alături de alte circa 3.000 de decese zilnic. Partea proastă este că aceste date nu reprezintă realitatea, iar cifra exactă ar putea fi de câteva ori mai mare. 

sursa: TIME

Toate aceste statistici au ajuns să se materializeze prin crematorii care ard non-stop, cadavre aruncate în râuri din cauza sărăciei sau a lipsei spațiului de incinerare, oameni morți din lipsă de oxigen și probleme majore în aprovizionarea cu medicamente și utilaje medicale. Culmea este că țara întâmpină dificultăți în procesul de distribuire a vaccinurilor în rândul populației, deși este unul dintre marii producători din acest domeniu.

Adio lockdown, salut pandemie

Instituirea unui lockdown la nivel național în luna martie, 2020 a fost urmată de niște restricții dure, când poliția era nevoită să aplice forța în cazul persoanelor care nu respectau carantina. Totuși, costurile economice au început să depășească beneficiile, Guvernul inițiind o politică de relaxare treptată, începând cu luna iunie 2020, când a permis deschiderea piețelor. În martie 2021, țara înregistra 13.000 de cazuri pe zi, o cifră mai puțin credibilă, dar suficientă pentru sistemul de sănătate.

Încă din ianuarie 2021, premierul Narendra Modi se felicita pe sine însuși că a reușit să combată pandemia cu soluții „made in India”. Se considera că impactul virusului a fost minimizat, iar cetățenii sunt în siguranță, odată ce sistemul de sănătate fusese consolidat prin investiții, iar țara avea doi producători de vaccin, capabili să asigure cu seruri India, dar și o bună parte a lumii. Cei din partidul său îl considerau pe Narendra Modi un lider vizionar, care a reușit să ducă India „spre culmile victoriei împotriva COVID-19”.

La nivel internațional, țara era deja considerată o poveste de succes în combaterea pandemiei. Mulți explicau această victorie prin vremea caldă de afară, vârsta tânără a populației, densitatea mare a acesteia care, în opinia unor experți, ar fi favorizat formarea „imunității de grup”. Eșecul, însă, a fost evident, odată cu „primăvara indiană” care a venit la pachet cu multe festivaluri religioase, dar și mitinguri electorale.

Sursa: Al-Jazeera

Festivalul religios Kumbh Mela este un exemplu de „super-spreader”. Acesta s-a desfășurat în zona râului Gange, iar, potrivit forțelor de ordine, circa 650.000 de pelerini din întreaga țară au fost prezenți la manifestații. La 14 aprilie erau deja raportate circa 1.000 de persoane infectate, numărul continuând să crească pe fondul lipsei măștilor de protecție și a nerespectării distanțării sociale. Festivalul a fost numit  „bombă atomică COVID-19”.  Întâlnirile electorale, la fel, și-au pus amprenta, or în regiunile importante cum ar fi, de exemplu, statul Bengalul de Vest, măsurile de combatere a epidemiei de COVID-19 nu au fost întru totul respectate.

Sistemul de sănătate din India, accesibil doar bogaților

Pentru a ne crea o imagine clară despre sistemul de sănătate din India, este necesar să mai menționăm că în 2018, țara cheltuia 73 de dolari pe cap de locuitor pentru medicină, în timp ce media globală este de 1.110 dolari. În plus, în cea mai mare parte a zonelor rurale, nu sunt medici de familie, iar ani la rând, sistemul public de sănătate nu a fost o prioritate a Guvernului. În 1999, un politician indian susținea că în țară, „sănătatea aparține celor bogați. Noi, în India, trebuie să ne axăm pe asigurarea cu hrană a celor săraci”. Un studiu, realizat în anul 2017, arăta că 90% dintre cetățenii indieni din păturile vulnerabile ale societății, nu aveau asigurare medicală.

În plus, datele statistice arătau că, la țară, situația era cu mult mai îngrijorătoare, asta deoarece 2 din 3 doctori din zonele rurale ale țării nu aveau nici măcar diplome formale în medicină. 75% dintre localitățile rurale aveau cel puțin un doctor în zonă, 86% dintre aceștia activând în cabinete private, iar 68% lucrau fără vreo pregătire academică sau formală. Tot în 2018, statistica arăta că India avea 0,8 doctori la 1.000 de locuitori, asta în timp ce media în lume este de 1.7. Totuși, trebuie menționat faptul că situația, oricum era mai bună decât, spre exemplu, în Nepal sau alte state vecine.

Cu un sistem de sănătate orientat spre clasele bogate, unde prosperă turismul medical, promovat intens de Guvern, țara a fost luată „pe nepregătite” de cel de-al doilea val al al infecțiilor cu noul coronavirus. 

Tulpina (ne)potrivită la momentul (ne)potrivit

Situația s-a complicat și mai mult atunci, când la 25 martie, autoritățile medicale indiene au anunțat că o nouă tulpină a virusului COVID-19 a fost detectată în țară, aceasta fiind una mai contagioasă și fatală. Este vorba despre o variantă „dublu mutantă” a virusului, care prezintă o rezistență sporită, chiar și la vaccinuri. Pericolul cel mai mare constă în faptul că persoanele, care au fost bolnave anterior de COVID-19, se pot reinfecta cu această tulpină, prin urmare, nu ar mai fi valabil conceptul „imunității de grup”.

La începutul lunii aprilie, se ajungea deja la 80.000 de cazuri, în data de 8 aprilie fiind înregistrate 100.000, peste 10 zile - 200.000, iar la 24 aprilie, recordul de 300.000 era atins. Ba mai mult, creșterea nu se oprea. Și numărul victimelor a început să depășească zilnic cifra de 3.000 de persoane, cauzele deceselor, fiind legate în mare parte de lipsa oxigenului și a locurilor din spitale.

O altă problemă a fost legată și de aprovizionarea cu vaccinuri, asta, deși India este un important producător de medicamente la nivel global. Vorbim aici de a doua țară ca mărime din lume dar și ca populație, ceea ce înseamnă că imunizarea decurge lent. Până la ziua de astăzi, India a administrat abia 185 de milioane de doze, dintre care 40.9 milioane de persoane au fost complet imunizate, cifra totală ridicându-se la 3.0% din populație. Dacă până la valul doi al pandemiei, țara era un exportator important de vaccinuri, cantitatea ridicându-se la 60 de milioane de doze, astăzi India a interzis exportul oricărei doze și a ajuns la mila țărilor mai dezvoltate.

De ce criza indiană afectează și Republica Moldova?

Marea majoritate a companiilor producătoare de vaccinuri, implicate în sistemul COVAX se aflau în India, iar interzicerea exportului de vaccin din țară a lovit dur în viitoarele exporturi planificate de OMS. Directorul organizației a fost nevoit să solicite asistența altor state, pentru da asigurări că țările precum Republica Moldova, vor recepționa în continuare dozele pentru vaccinarea a 20% din populație.

O altă problemă este legată de servicii și de domeniul transporturilor, or aproximativ 240.000 de indieni fac parte din flota navală comercială de la nivel global, care numără 1.6 milioane de navigatori, iar în contextul răspândirii infecției printre aceștia, o parte din nave ar rămâne fără echipaje și, prin urmare, unele rute ar fi paralizate. Președintele InterManager, Mark O’Neil, un reprezentant al domeniului, a menționat  că această criză „va păli pe lângă perturbările ce ar putea apărea în urma incapacității înlocuirii echipajelor”. O eventuală criză în domeniul comerțului maritim ar duce la creșterea prețurilor la produsele importate.

În plus, indienii sunt o majoritate, iar dacă este vorba despre activitățile de logistică sau programare, mulți dintre ei lucrează la distanță pentru diverse companii din Europa și Statele Unite ale Americii. Camera de Comerț a SUA susține că această criză indiană ar putea însemna „un pas înapoi pentru economia globală”.

Vezi și: Până și trenurile au devenit spitale. Mărturiile unei moldovence stabilite în India, țara cu cea mai mare rată zilnică de infectare (FOTO)

În esență, ceea ce se întâmplă în India, este un avertisment și semnalează, de fapt, ceea ce se poate întâmpla dacă nu sunt respectate regulile și măsurile de protecție. Pandemia nu s-a încheiat, dar relaxările și scăderea numărului de cazuri, urmare a campaniilor de vaccinare de la nivel global, ar putea duce la o ”victorie prematură”, iar  „modelul eșecului indian” s-ar putea declanșa și în alte regiuni. Este important, ba chiar crucial ca omenirea să-și învețe lecția din tragedia Indiei. „Când Orientul răcește, lumea strănută”, spune un proverb celebru, iar acesta, în condițiile globalizării, pare să fie valabil pentru toate țările din lume. 

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Brazilia. Țara în care COVID-19 provoacă peste 30% din decese (FOTO)

Brazilia. Țara în care COVID-19 provoacă peste 30% din decese (FOTO)

În Marea Britanie, cazurile de infectare cu varianta indiană cresc vertiginos. Persoanele nevaccinate, printre cele mai afectate

În Marea Britanie, cazurile de infectare cu varianta indiană cresc vertiginos. Persoanele nevaccinate, printre cele mai afectate

După pandemie și furtunile lovesc India: Țara suspendă parțial campania de vaccinare și începe evacuarea populație din zone de risc

După pandemie și furtunile lovesc India: Țara suspendă parțial campania de vaccinare și începe evacuarea populație din zone de risc

Advertoriale
Cristina Guțu: „Am slăbit cu 10 kilograme în doar 2 două luni, vezi cum am reușit!”

Cristina Guțu: „Am slăbit cu 10 kilograme în doar 2 două luni, vezi cum am reușit!”

Trei reguli cum afacerea ta poate supraviețui concurenței

Trei reguli cum afacerea ta poate supraviețui concurenței

Reprezentanți ai Guvernului de la București au vizitat Victoriabank, cea mai mare investiție românească în Republica Moldova (VIDEO)

Reprezentanți ai Guvernului de la București au vizitat Victoriabank, cea mai mare investiție românească în Republica Moldova (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sup lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Paștele - mâncare, tradiție, mister
Cele mai populare
 • 1
  S-a dat ordin să „înceteze apărarea” Mariupolului, spune comandantul uzinei siderurgice Azovstal
 • 2
  Ce se întâmplă la Hotelul Național? Chironda zice că a început demolarea, iar Primăria solicită implicarea agențiilor de stat din domeniu
 • 3
  Grupul Trans-Oil se adresează în judecată: „Ultima decizie CSE este o lovitură directă asupra companiei și asupra securității alimentare a țării”
 • 4
  Schimbări pe scena politică. Mariana Durleșteanu părăsește Partidul Legii și Dreptății, în care era președintă
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.