Apicultorii vin cu un apel de protejare a albinelor și susținere a sectorului apicol, cu ocazia Zilei Mondiale a Albinei

Apicultorii vin cu un apel de protejare a albinelor și susținere a sectorului apicol, cu ocazia Zilei Mondiale a Albinei

Apicultorii vin cu un apel de protejare a albinelor și susținere a sectorului apicol într-un comunicat adresat cu ocazia Zilei Mondiale a Albinei. Aceștia atrag atenția asupra rolului important al albinelor pentru mediul ambiant și anunță lansarea unei aplicații mobile ce ar urma să ajute producătorii locali.

„În acest context, este necesară responsabilizarea fermierilor prin aplicarea bunelor practici agricole pentru a evita otrăvirea albinelor, lansarea programelor de susținere a plantării plantelor melifere, crearea condițiilor optime pentru dezvoltarea afacerilor apicole și multiplicarea familiilor de albini”, se arată în comunicatul emis de Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova (ANARM).

Potrivit asociației, în Republica Moldova sunt înregistrate oficial circa 260 de mii de familii de albine, numărul acestora fiind într-o continuă creștere pe parcursul ultimilor zece ani. Și sectorul apicol se află într-o continuă dezvoltare, oferind multiple posibilități de lansare și dezvoltare a afacerilor, inclusiv pentru tineri. Activitățile de instruire și mentorat dar și suportul oferit de partenerii de dezvoltare ca USAID, Uniunea Europeană și Agenția de Intervenții Publice și Plăți în Agricultură, sunt importante și contribuie la evoluția sectorului apicol, susține președintele ANARM, Ion Maxim.

Publicitate

Impactul enorm al albinelor asupra sectorului horticol, este evidențiat mai ales în perioada de înflorire când potrivit asociației, polenizarea livezilor crește productivitatea acestora cu până la 80 la sută, în funcție de culturile agricole.

„Din acest considerent producătorii agricoli trebuie să coopereze permanent cu apicultorii și să utilizeze rațional produsele de uz fitosanitar pentru a preveni cazurile de otrăvire a albinelor care sunt înregistrate anual în diferite raioane ale țării. În acest moment, ANARM testează o aplicație mobilă, scopul căreia este de a facilita comunicarea și informarea producătorilor agricoli și a apicultorilor în privința stropirii culturilor agricole pentru a proteja albinele de otrăviri cu produse de uz fitosanitar. Aplicația urmează să fie lansată la începutul anului viitor, pentru utilizare pe tot teritoriul Republici Moldova”, a explicat președintele ANARM.

În prezent, în Republica Moldova sunt peste 7800 de apicultori înregistrați. În 2020 s-au produs circa 3500 tone de miere de albine, dintre care 3300 tone au fost exportate. Uniunea Europeană este principala piață de desfacere pentru mierea autohtonă.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal