
CC a declarat neconstituționale unele prevederi ale legii privind sistemul unitar de salarizare
Magistrații Curții Constituționale au declarat drept neconstituționale unele prevederi ale Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Astfel, judecătorii au decis că angajații, care la data intrării în vigoare a legii au exercitat interimatul unor funcții publice, iar ulterior, au revenit la funcția inițială, vor primi de la stat diferențele salariale. Magistrații au instituit o soluție provizorie pentru bugetarii aflați în această situație, subliniind că Parlamentul ar trebui, ulterior, să modifice prevederile legii.
・
„Curtea a instituit o soluție provizorie potrivit căreia până la modificarea articolului 27, aliniat 5 din lege și a punctului 8 (n.r. din anexa nr.6 la Hotărârea Guvernului nr. 1231 din 12 decembrie 2018) angajaților bugetari care au activat neîntrerupt în aceeași unitate bugetară și care, la data intrării în vigoare, a Legii 270/2018 au asigurat interimatul unei funcții publice de conducere, la revenirea în funcția exercitată anterior interimatului, li se va achita diferența de salariu”, a declarat președinta Curții Constituționale, Domnica Manole.
La 9 aprilie, deputații au votat în lectură finală proiectul ce prevede modificarea Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, precum și a Legii salarizării din 14 februarie 2002. Potrivit modificărilor, salariul lunar al personalului din unitățile bugetare nu poate depăși trei salarii medii lunare pe economie.
Potrivit Guvernului, cuantumul salariului mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul 2021, constituie 8.716 lei.