
Cazul profesorului Viorel Prisacari, acuzat de hărțuire sexuală: Curtea de Apel a casat decizia care obliga victimele să-i plătească despăgubiri, iar presa să dea dezmințire (DOC)
Curtea de Apel Chișinău a respins ca neîntemeiată cererea de chemare în judecată depusă de șeful Catedrei Epidemiologie de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” (USMF), Viorel Prisacari, în urma apariției mai multor acuzații de abuz și hărțuire sexuală. Astfel, magistrații CA au casat hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani din 09 septembrie 2019, prin care au fost catalogate drept defăimătoare informațiile oferite presei de Aliona Năstas, Lidia Cracea și Vasile Sofronie.
・
De menționat că potrivit Hotărârii primei instanțe, pretinsele victime trebuiau să dezmintă informațiile și să-i plătească lui Prisacari câte 30.000 de lei. Compania Interact Media, care deține în portofoliu portalul AGORA, a fost atrasă în proces ca intervenient accesoriu, iar magistratul Petru Păun de la Judecătoria Chișinău obliga portalul să publice dezmințirea informațiilor relatate în reportajul „Avansuri sexuale la o catedră de la USMF? Mai mulți angajați își acuză șeful de hărțuire și abuz”.
În prima instanță, profesorul a solicitat să-i fie achitat un prejudiciu moral de un milion de lei, susținând că i-a fost lezată onoarea, demnitatea și reputația profesională.
Pe 8 august 2018, AGORA a scris despre cazul a doi asistenți universitari care și-au acuzat șeful de la catedră de hărțuire sexuală, iar alți angajați s-au plâns de abuz. Profesorul a negat toate acuzațiile, iar rectorul a spus că nu crede în cele relatate de subalterni, menționând că o decizie în acest sens va fi luată de Comisia de Etică.
Vezi și: Cum comentează Ministerul Sănătății acuzațiile de hărțuire sexuală de la USMF