Dintr-un miliard se fac 41 de milioane. Cum (nu) sunt recuperați banii din bunurile puse sub sechestru

Dintr-un miliard se fac 41 de milioane. Cum (nu) sunt recuperați banii din bunurile puse sub sechestru

În 2020, în urma investigațiilor financiare, Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale a pus sechestru asupra 1.963 de bunuri/active a 96 de subiecți, în valoare de 1,05 miliarde lei. Cifra este una impresionată, chiar dacă e de 2,5 ori mai mică în comparație cu anul 2019, când ARBI a aplicat sechestre pe bunuri și active în valoare de 2,61 miliarde lei, transmite mold-street.com. Totuși, doar o mică parte din valoarea acestor bunuri ajunge a fi recuperată, uneori în bugetul statului ajungând sume de 25 de ori mai mici.  

Potrivit mold-street.com, în 2020 a fost pus sechestru pe 150 de construcții nelocative în valoare de 184 milioane lei și 44 de construcții locative de aproape 145 milioane lei. Totodată, a fost aplicat sechestru pe mai multe conturi bancare pe care se aflau circa 155 de milioane lei.

Potrivit jurnaliștilor de la mold-street.com, în 2020, pe conturile ARBI au ajuns doar 41,3 milioane lei, adică de 25 de ori mai puțin decât valoarea bunurilor și activelor sechestrate anul trecut.

Publicitate

Totuși, este o creștere de aproape trei ori față de anul 2019, când pe conturile ARBI s-a acumulat suma de circa 15,2 milioane lei, adică de 172 de ori mai puțin decât valoarea bunurilor și activelor sechestrate.

...

mold-street.com

De menționat, însă, că în cazul unei mari părți din bunurile care au ajuns în posesia statului în 2019-2020, sechestrul a fost, într-un final, ridicat în urma unor decizii de judecată sau ordonanțe ale procurorilor. Este vorba inclusiv de bunuri care în trecut au aparținut familiei lui Ilan Șor. De exemplu, magazinele duty free, subliniază mold-street.com. 

Anul trecut, Guvernul a modificat o serie de prevederi ale Regulamentului cu privire la evaluarea, administrarea și valorificarea bunurilor infracționale pentru a facilita recuperarea prejudiciilor de către ARBI.

Recent, Centrul Național Anticorupție a anunțat că Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale a aplicat sechestre în valoare de 110 milioane de lei în cadrul unor dosare penale, pornite pe spălare de bani, corupere şi trafic de droguri. Printre acestea se numără opt autoturisme, inclusiv un bolid de lux, 31 de terenuri şi 52 de construcții. 

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal