Oameni ca tine: Elena Știubei | Vân(z)ătoarea de litere (VIDEO)

Oameni ca tine: Elena Știubei | Vân(z)ătoarea de litere (VIDEO)

Îți poți da seama care e natura unui om judecând după textele pe care le scrie pe Facebook? Pot literele pe care le înșiră cineva într-o postare să te lase în lumea lui, să te convingă că e carismatic, că e deștept, că e înțepat, că are umor? Elena Știubei dă din cap a negare și spune, zâmbind cu subînțeles, că de multe ori ceea ce se prezintă publicului de pe rețelele de socializare este o formulă bine coaptă care are scopul de a vinde. Fie capital de imagine, fie produse concrete.Mă las convinsă, dar nu până la capăt. Înainte de a-i scrie pentru a o întreba dacă ar vrea să ne vedem la o oră de vorbă, îmi conturasem deja o imagine despre ea, reieșind din textele pe care le scrisese și pe care le citisem. Mi-am imaginat-o veselă, deschisă și capabilă să rostească multe cuvinte pe minut. Am înțeles că nu-i plac deloc metaforele, că are o pasiune pentru verdele spus direct în ochi și că își știe prețul.

Era marți dimineață și ploua tare peste gropile din asfaltul de Chișinău. Elena m-a invitat într-un birou din sticlă, cu o masă mare pe mijloc. În timp ce făceam small-talk-ul specific debuturilor de discuții între doi oameni care nu s-au mai văzut până atunci, a întins mâna cu degete lungi și fine spre un scaun alb de pe care a cules un fir de păr rătăcit și l-a dat jos cu nonșalanță. M-am întrebat atunci dacă e o femeie pedantă sau e doar atentă la detalii?

Elena Știubei este copywriter (nu sunt sigură că meseria asta se declină la feminin) sau altfel spus - scrie texte care vând. Am auzit de ea pentru prima dată acum câteva luni, într-un live pe Facebook. Dădea detalii din culisele profesiei și am zis să ascult 2-3 minute, nu mai mult. De unde aș fi putut să știu că felul în care vorbește te face să o auzi ascultând-o, iar modul în care explică lucruri aparent complicate nu dă nicio șansă butonului skip?

Publicitate

Știe cu ce se mănâncă marketing-ul și se declară îndrăgostită de ceea ce face. Totuși, subliniază că atunci când închide computerul este o femeie obișnuită. Fuge de extreme și nu știe care e definiția exactă a creativității. În schimb, este convinsă că acolo unde există dorința de a munci - rezultatele nu întârzie să apară.

Mi-a zis că e un pic nebună...

Și îi place. În lumea ei, nebunia este sarea și piperul sau medicamentul care o ajută să-și păstreze rațiunea intactă după o zi în care a scris despre tractoare, medicină, muzică și deserturi. Spune că lumea marketing-ului este în continuă schimbare, în continuă adaptare, de aceea nu există un punct în care poți să ajungi și să spui că ești desăvârșit. Asta o determină să învețe constant, să asculte tot felul de melodii, să citească tot felul de cărți, să privească tot felul de filme. Să se autodepășească în permanență. Să-și testeze limitele și să se provoace pentru a vedea unde va ajunge de data asta un slogan bine pus la punct. Sau la trei puncte...

Scrie despre foc gândindu-se la gheață...

Împarte fără egoism secretele meseriei și nu-i este teamă deloc de concurență. Știe că nimeni, niciodată, nu va putea să scrie așa cum o face ea și nu e vorba de vanitate în convingerea asta, ci mai degrabă de încrederea în unicitatea stilului. Până la urmă, nu e totul despre creativitate, spune Elena Știubei. Textele care vând de fiecare dată sau de cele mai multe ori au la bază mai mult decât niște cuvinte corecte, care sună bine. Marketing-ul e un domeniu în care ingeniozitatea și strategiile merg de mână, în care teoria și practica formează un tandem, iar experiența căpătată în timp spune ultimul și cel mai important cuvânt.

Diferența dintre job și pasiune...

constă în programul de lucru. Elena câștigă bani din ceea ce adoră să facă, iar asta îi oferă împlinire. Chiar dacă pleacă de la birou la ora șase, de multe ori sloganele o urmăresc peste tot - în transport, în parc, în timp ce spală vasele. Are telefonul tot timpul la îndemână pentru a nota idei, dar cele mai tari gânduri tot pe foaie le scrie. Chiar dacă pentru a face asta lasă pungile cu cumpărături în mijlocul casei și le spune copiilor și soțului să facă liniște în jur.

În Moldova? De ce nu?

Tentația unei vieți mai bune peste hotare a vizitat-o, periodic. Elena, însă, nu a cochetat deloc cu ea și a rămas acasă pentru a-și face treaba. Crede în puterea oamenilor de a sfinți locul în care sunt și își acceptă viața așa cum este. Vede fericirea ca pe o noțiune cel puțin la fel de relativă cum e creativitatea, dar se declară fericită. Pentru că e mamă, pentru că e soție, pentru că e fiică. Pentru că își permite luxul de a fi cine este și de a trage draperiile de pe falsele aparențe. Pentru că oamenii care nu o plac apreciază textele pe care le scrie, fără să știe cine le-a semnat. Și pentru că vânează emoții vânzând litere...

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal