Producția industrială a crescut cu 3% în primele trei luni ale anului, comparativ cu perioada similară din 2020. Iată ce ramuri au influențat indicele

Producția industrială a crescut cu 3% în primele trei luni ale anului, comparativ cu perioada similară din 2020. Iată ce ramuri au influențat indicele

În lunile ianuarie-martie 2021, producția industrială a crescut cu 3%, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, informează Biroul Național de Statistică. Aceasta drept urmare a creșterii producției și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat cu 24,2%. Totodată, s-au înregistrat descreșteri în industria extractivă de 12,7% și în industria prelucrătoare, de 2,8%. Iată datele pentru luna martie.

Doar în luna martie a acestui an producția industrială s-a majorat față de luna corespunzătoare a anului precedent cu 17,1%. Majorarea producției a fost cauzată de creșteri în industria extractivă (+25,2%), în industria prelucrătoare (+10,1%) și la producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (+46,4%), generând creșterea producției pe total industrie cu respectiv 0,6%, 8,0% și 8,5%.

Industria alimentară în martie, în ansamblu, a înregistrat o descreștere a producției industriale cu 18,5% (cauzând reducerea indicelui general pe total industrie cu 4,3%). Descreșteri substanțiale s-au înregistrat la activitățile: fabricarea uleiurilor și grăsimilor vegetale și animale – cu 74%, fabricarea produselor de morărit, a amidonului și produselor din amidon – cu 34,1%, prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor – cu 17,1%, fabricarea altor produse alimentare – cu 12,9%.

Publicitate

În același timp s-au înregistrat creșteri a producției industriale la următoarele activități ale industriei alimentare: prelucrarea și conservarea peștelui, crustaceelor și moluștelor – cu 82,6%, fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor – cu 26,3%,. (+0,2%); fabricarea produselor lactate – cu 1,9% (+0,1%).

În luna de referință s-au înregistrat descreșteri față de martie 2020 și la alte activități ale industriei prelucrătoare, în special la: fabricarea autovehiculelor, a remorcilor și semiremorcilor – cu 24,9% (cauzând reducerea pe total industrie cu 1,9%); fabricarea echipamentelor electrice – cu 11,1%.

Totodată, în luna de raport față de martie 2020, producția industrială a înregistrat creșteri la activitățile: fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice – de 2,5 ori, fabricarea de mașini, utilaje și echipamente – de 2,2 ori, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn și plută, cu excepția mobilei; fabricarea articolelor din paie și din alte materiale vegetale împletite – cu 82,6%, fabricarea produselor textile – cu 67,2%, fabricarea de mobilă – cu 53,3%.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal