Rezultatele licitației de achiziție a 100 de autobuze noi, contestate de două companii din Turcia

Rezultatele licitației de achiziție a 100 de autobuze noi, contestate de două companii din Turcia

Rezultatele procedurii de achiziție a celor 100 de autobuze pentru „Parcul Urban de Autobuze” din Chișinău au fost contestate la Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC).Contestațiile au fost depuse de companiile Anadolu Isuzu Otomotiv Sanayii ve Ticaret AŞ şi Temsa Ulașim Araclari Sanayi Ve Ticaret AȘ, ambele din Turcia, scrie mold-street.com

Cererile depuse de cele două companii au fost deja analizate de specialiştii ANSC în cadrul unei şedinţe pe 19 mai, dar deocamdată nu există o decizie. Cu toate aceste contestaţii, primarul general Ion Ceban se arată încrezut că până la finele acestui an, autobuzele noi vor ajunge în Chişinău.

„Eu cred că până în luna octombrie, sub o formulă sau alta, vom aduce aceste 100 de autobuze", a declarat primarul. Amintim că potrivit deciziei membrilor grupului de lucru din cadrul municipalității, dintre cei şase participanți (patru din Turcia, şi câte unul din China și Belarus) la cea de-a doua licitație cu privire la achiziționarea autobuzelor, compania MAZ (ООО МАЗ) din Belarus a propus cea mai avantajoasă ofertă în raport calitate – preț.

Publicitate

Conform criteriului aplicat factorului de evaluare, pe primele 3 locuri s-au plasat: MAZ - cu 97,69 puncte, Isuzu Anadolu a acumulat 95,73 puncte, iar Otokar Otomotiv - 75,93 puncte.

Astfel, câştigător a fost desemnat producătorul din Belarus.

Conform specificațiilor tehnice înaintate, unitățile noi de autobuze trebuie să fie din categoria M3, cu 3 uși, să aibă o capacitate de îmbarcare de circa 100 de persoane, inclusiv 22 locuri pe scaune. Podeaua trebuie să fie joasă, cu rampă retractabilă pentru facilitarea accesului utilizatorilor de scaun rulant.

Totodată, autobuzele trebuie să fie de 12 metri lungime, dotate cu sistem de supraveghere în interior și la exterior, precum și cu sistem de aer condiționat. Clasa ecologică a unităților noi trebuie să fie minim Euro 5. De asemenea, conform cerințelor obligatorii, municipalitatea a dispus, ca pe perioada garanției, câștigătorul va asigura deservirea autobuzelor din surse proprii, schimbul componentelor: lubrifianți, filtre, curele, precum și deservirea sistemelor de aer condiționat și a consumabilelor.

Suma prevăzută pentru lotul de unități de transport este de circa 270 milioane de lei.

Amintim că primăria capitalei a inițiat repetat, pe 25 februarie 2021, licitația deschisă privind achiziționarea a 100 de unități noi pentru Î.M. Parcul urban de Autobuze. Suma prevăzută pentru lotul de unități este de 270 milioane de lei.

Asta, după ce rezultatele precedentei din 2020 au fost anulate, în urma contestării acestora de către participanți şi constatării că unul dintre participanți ar fi fost favorizat. În prezent, Parcul Urban de Autobuze al Capitalei are 143 de mijloace de transport, dintre care o sută au termenul de exploatare depășit.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal