Asociația Promo-LEX a prezentat mai multe constatări privind situația drepturilor omului în Stânga Nistrului pentru anul 2020. Reprezentanții organizației au emis în același timp și unele recomandări privind remedierea problemelor apărute în această perioadă.
Astfel, potrivit Promo-LEX, în 2020 teritoriul din stânga Nistrului a devenit și mai izolat decât în anii precedenți, ca urmare a aplicării unor restricții suplimentare și a utilizării pandemiei de COVID-19 drept paravan pentru o serie de acțiuni de limitare a drepturilor și libertăților fundamentale. În acest sens, au fost instalate în mod abuziv, cel puțin, 37 de posturi ilegale de control, fiind blocat accesul populației și agenților economici în regiune.
Deși ulterior, numărul posturilor a fost redus la 11, situația cu privire la libertatea circulației rămâne a fi una problematică. O altă problemă abordată de reprezentanții asociației ține și de cazurile de răpire care au avut loc pe parcursul anului trecut.
Mai exact, în perioada august-octombrie 2020, în Zona de Securitate au fost înregistrate cel puțin șapte cazuri când structurile de forță au răpit persoane invocând diverse motive, cel mai frecvent utilizat motivul că victimele ar fi colaborat cu structurile de drept ale Republicii Moldova. Până astăzi, două persoane continuă să fie deținute ilegal de către pretinsele organe din regiune.
În perioada anului trecut, așa-zisele autorități din Stânga Nistrului au adoptat „Strategia de combatere a extremismului în Transnistria pentru anii 2020 – 2026” prin care au dat frâu liber acțiunilor de intimidare a activiștilor din regiune, fiind înregistrate mai multe cazuri de limitare a dreptului la libera exprimare și întrunire.
„Vorbim despre persoanele care au fost intimidate sau persecutate pentru că au încercat să-și spună punctul de vedere cu privire la situația din regiune. Vorbim despre încălcări ale libertății de exprimare, referindu-ne la lupta cu extremiștii, la urmărirea, intimidarea și condamnarea unor persoane pentru pretinsa critică a liderului de la Tiraspol”, a precizat avocatul Promo-LEX, Pavel Cazacu.
În acest context, Promo-LEX a solicitat autorităților Republicii Moldova o implicare mai activă și reacții prompte în soluționarea cazurilor individuale de încălcare gravă a drepturilor omului. Totodată, reprezentanții asociației au recomandat să fie promovată necesitatea accesului necondiționat pentru instituțiile internaționale de monitorizare a drepturilor omului pe teritoriul regiunii transnistriene și adoptarea de către Parlamentul Republicii Moldova a legii Magnitsky.
Vezi și aceste știri

Discurs de ură, reducerea constantă a numărului de alegători și impactul pandemiei de COVID-19. Promo-LEX a prezentat primul Raport de monitorizare a campaniei electorale

Promo-LEX: În R. Moldova a avut loc prima condamnare definitivă a unui fost polițist din stânga Nistrului, pentru aplicarea torturii
