A pierdut sau nu Moldova Portul Giurgiulești? Precizările Danube Logistics după preluarea grupului de către BERD

A pierdut sau nu Moldova Portul Giurgiulești? Precizările Danube Logistics după preluarea grupului de către BERD

După ce Portul Giurgiulești a intrat în proprietatea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Danube Logistics a venit cu unele precizări, menționând că este deținută de investitori străini încă înainte de intrarea în vigoare a Acordului de Investiții din 2005. 

Danube Logistics, despre pretinsa pierdere a portului

„Danube Logistics SRL, operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești, este un agent economic din Republica Moldova, deținut integral de investitori străini încă înainte de intrarea în vigoare a Acordului de Investiții în 2005. Începând cu 2011, unicul acționar al Danube Logistics SRL este compania olandeză Danube Logistics Holding BV, care și-a păstrat acest statut și după preluarea grupului de companii Danube Logistics de către BERD”, menționează Danube Logistics. 

Publicitate

 Totodată, Danube Logistics susține că din 2005 a dezvoltat portul într-unul dintre cele mai de succes de pe Dunăre, facilitând comerțul internațional al companiilor moldovenești cu peste 50 de țări anual.

Reacția vine după ce unii politicieni au comentat tranzacția în urma căreia portul a ajuns în proprietatea BERD. Vladimir Voronin a declarat că „suveranitatea țării este pusă în pericol”.  

„Faptul că a trecut sub controlul străinilor, trebuie să verificăm cum a fost posibil. Cred că nu poți să dai în totalitate un astfel de obiectiv strategic în subordinea străinilor”, a declarat, la rândul său, Igor Dodon. 

Portul Giurgiulești și proprietarii săi

Potrivit unei investigații a portalului anticorupție.md, Portul Giurgiulești, singura ieșire la mare a Republicii Moldova, este astăzi administrat de BERD, dar în trecut, preț de aproape două decenii, a fost plimbat prin companii azere, olandeze, austriece, offshore-uri din Cipru și Bahamas și firme moldovenești. Potrivit anticorupție.md, întreaga poveste a Portului Giurgiulești este marcată de prietenia și litigiul dintre omul de afaceri azer Rafiq Aliyev și fostul său angajat, Thomas Moser. 

Pe 7 mai 2021, BERD a devenit unicul beneficiar efectiv al Danube Logistics SRL, operatorul Portului Internaţional Liber Giurgiulești. 

BERD declară că a sprijinit construcția și exploatarea Portului Internațional Liber Giurgiulești din 1995 și, în 2013, a înlocuit Credit Suisse ca beneficiar economic primar al funcționării portului în urma refinanțării datoriilor restante ale Danube Logistics către Credit Suisse.

BERD este deținută de 69 de țări (inclusiv Republica Moldova), Uniunea Europeană și Banca Europeană de Investiții. Cu investiții totale de 1,4 miliarde de euro, BERD este cel mai mare investitor străin din Republica Moldova.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal