De ce criza indiană afectează și Republica Moldova?

De ce criza indiană afectează și Republica Moldova?

India a depășit deja faza în care autoritățile anunțau că sistemul medical ar putea intra în colaps din cauza numărului mare de persoane infectate. În prezent, țara a  ajuns la momentul, când acest sistem chiar este pus la pământ, iar situația a scăpat de sub control, chiar și în cele mai dotate spitale. Greșelile Guvernului, dictate de miza majoră a unor alegeri ce nu puteau fi amânate, de rând cu influența religiei și apariția unei noi tulpini mai contagioase, au reprezentat rețeta „perfectă”, prin care țara cu 1,3 miliarde de locuitori a fost îngenunchiată în doar câteva săptămâni. 

Marea majoritate a companiilor producătoare de vaccinuri, implicate în sistemul COVAX se aflau în India, iar interzicerea exportului de vaccin din țară a lovit dur în viitoarele exporturi planificate de OMS. Directorul organizației a fost nevoit să solicite asistența altor state, pentru da asigurări că țările precum Republica Moldova, vor recepționa în continuare dozele pentru vaccinarea a 20% din populație.

O altă problemă este legată de servicii și de domeniul transporturilor, or aproximativ 240.000 de indieni fac parte din flota navală comercială de la nivel global, care numără 1.6 milioane de navigatori, iar în contextul răspândirii infecției printre aceștia, o parte din nave ar rămâne fără echipaje și, prin urmare, unele rute ar fi paralizate. Președintele InterManager, Mark O’Neil, un reprezentant al domeniului, a menționat că această criză „va păli pe lângă perturbările ce ar putea apărea în urma incapacității înlocuirii echipajelor”. O eventuală criză în domeniul comerțului maritim ar duce la creșterea prețurilor la produsele importate.

Publicitate

În plus, indienii sunt o majoritate, iar dacă este vorba despre activitățile de logistică sau programare, mulți dintre ei lucrează la distanță pentru diverse companii din Europa și Statele Unite ale Americii. Camera de Comerț a SUA susține că această criză indiană ar putea însemna „un pas înapoi pentru economia globală”.

Vezi și: Până și trenurile au devenit spitale. Mărturiile unei moldovence stabilite în India, țara cu cea mai mare rată zilnică de infectare (FOTO)

În esență, ceea ce se întâmplă în India, este un avertisment și semnalează, de fapt, ceea ce se poate întâmpla dacă nu sunt respectate regulile și măsurile de protecție. Pandemia nu s-a încheiat, dar relaxările și scăderea numărului de cazuri, urmare a campaniilor de vaccinare de la nivel global, ar putea duce la o ”victorie prematură”, iar „modelul eșecului indian” s-ar putea declanșa și în alte regiuni. Este important, ba chiar crucial ca omenirea să-și învețe lecția din tragedia Indiei. „Când Orientul răcește, lumea strănută”, spune un proverb celebru, iar acesta, în condițiile globalizării, pare să fie valabil pentru toate țările din lume.

Citește întreaga analiză AICI.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal