În contextul celebrării Zilei Europei 2015, Delegația Uniunii Europene la Chișinău a organizat o serie de evenimente pe teritoriul țării, care au drept scop de a prezenta asistența oferită Republicii Moldova din partea UE, informează Agora.
La eveniment au fost prezenți ambasadorii țărilor membre ale Uniunii Europene, șeful delegației UE la Chișinău Pirkka Tapiola, președintele Nicolae Timofti, prim-ministrul Chiril Gaburici și deputați din Parlamentul Republicii Moldova.
Cetatea Sorocii a fost reconstruită datorită suportului financiar, în valoare de 2 milioane de euro, oferit de către Uniunea Europeană.
Oamenii au rămas încântați de prima etapă a reconstrucției Cetății Soroca. „Îmi place foarte mult ce a ieșit și este foarte important ca oamenii să viziteze această cetate, pentru că face parte din istoria noastră”, a recunoscut o adolescentă.
Precizăm că, în acest an, în orașul Soroca s-a organizat pentru prima dată Orașul European.
Amintim că, restaurarea Cetăţii Soroca are loc în cadrul Proiectului transfrontalier „Bijuterii Medievale”: Cetăţile Hotin, Soroca, Suceava, realizat de Programul Operaţional Comun România - Ucraina - Republica Moldova 2007 - 2013, finanţat de Uniunea Europeană. Partenerii proiectului sunt Primăria Soroca (Moldova), municipiul Suceava (România) și Rezervaţia de Stat de Istorie și Arhitectură - Cetatea Hotin (Ucraina). Din cele trei milioane de euro, care este valoarea totală a proiectului, două milioane de euro i-au revenit Cetăţii Soroca.
Cetatea Soroca a fost construită în secolul al XV-lea de Ștefan cel Mare. Ulterior, în timpul domniei lui Petru Rareș, pe resturile vechii cetăți s-a construit o cetate nouă din piatră. Chiar dacă cetatea se afla într-o stare bună, locuitorii orașului au aplicat la mai multe proiecte pentru a fi reparată.
Vezi și aceste știri

Lukașenko i-a spui lui Putin că occidentul ar plănui împărțirea Ucrainei. Nu a oferit însă nicio dovadă (VIDEO)

Un diplomat rus și-a dat demisia: Niciodată nu mi-a fost atât de rușine de țara mea
