Franța ocupă locul întâi în Europa după numărul de îmbolnăviri de COVID-19 și se clasează pe poziția a patra în lume. De la începutul pandemiei, aici au fost înregistrate 5,6 milioane de infectări și 108 mii de decese. Populația a trecut prin trei lockdown-uri care au durat mai multe luni, iar activitatea restaurantelor, muzeelor și a cinematografelor a fost paralizată timp de jumătate de an. Recent, unele restricții au fost scoase, iar capitala franceză, cândva una dintre cele mai vizitate din lume, a început să revină la viață. Totuși, nici acum francezii nu și-au redobândit pe deplin libertatea, iar starea de asediu este încă valabilă după ora 21:00.
125 de zile de carantină
De la începutul pandemiei, locuitorii Franței au trecut prin trei lockdown-uri, care au durat per total, circa 125 de zile. Oamenii au putut ieși din case doar pentru un timp limitat și doar în raza de un km de la locuință. Ulterior, aceasta a fost extinsă la 10 km.
Pentru unii moldoveni stabiliți în Franța, ultimul an a fost unul extrem de dificil. Este și cazul Iulianei Mirca, care locuiește aici de 18 ani.
„Anul acesta a fost foarte complicat, am trecut prin trei lockdown-uri și am fost obligați să stăm acasă mult. De fiecare dată când părăseam locuința, eram obligați să completăm o foaie de hârtie, unde scriam motivul ieșirii din casă. Plus, am avut școlarizare acasă, teme cu copiii și tot...”, spune Iuliana Mirca.
Cea mai complicată perioadă a fost atunci, când durata ieșirilor era limitată la o oră pe zi.
„Am noroc că avem un câine, așa că am putut ieși de mai multe ori cu copiii, în prima jumătate a zilei, în a doua jumătate. Cât de cât să vedem soare, să vedem un parc, să ne plimbăm un pic, fiindcă a fost foarte complicat să stai zi și noapte închis. Psihologic a fost greu, fiindcă suntem obișnuiți să avem persoane împrejur, să avem prieteni, rude. Când nu ai voie să le vezi, nu poți să te întâlnești cu ele, nu ai voie să-i inviți acasă, sigur că nu ai libertate, ca și persoană, să faci ce vrei, să-ți trăiești viața cum vrei”, spune moldoveanca stabilită în Franța.
Pierderi enorme pentru economie
Restaurantele, cinematografele și muzeele au fost închise timp de șase luni. Cele peste 200 de mii de restaurante din țară au putut doar să livreze mâncare clienților, însă nu au avut voie să-i primească în interior. Potrivit unui sondaj, 65.8 % din proprietari s-au gândit la un moment dat să-și închidă afacerea. Veniturile lor s-au redus în jumătate, fiind înregistrate pierderi de peste 30 de miliarde de euro.
Capitala Franței a fost și ea grav afectată. Până la pandemie, Parisul era una dintre cele mai vizitate capitale din lume, însă într-un singur an, lucrurile s-au schimbat în mod radical. Astfel, în 2020 aici au venit cu 33 de milioane de turiști mai puțin, iar orașul a înregistrat pierderi de 15,5 miliarde de euro.
„Franța dinaintea pandemiei și cea de acum este cerul și pământul, fiindcă economia țării este legată strâns de turism și, sigur că atunci când nu mai zburau avioanele, nu mai era nici turism, restaurantele închise din luna noiembrie...”, spune Iuliana Mirca.
Restaurantele, redeschise după jumătate de an
Acum, terasele, muzeele și cinematografele din Franța au fost redeschise, iar capitala a prins la viață. Francezii învață din nou „arta de a trăi frumos”.
„Știu să-mi fac misiunea în timpul crizei, ea nu s-a încheiat. Voi continua până la sfârșit cu decizii care, uneori, sunt greu de luat iar, ulterior, cu decizii care permit să privim viitorul. Mi le asum și pe unele, și pe altele. Știu să fac aceste lucruri în cadrul unui proiect coerent pentru țară”, a declarat președintele Franței, Emmanuel Macron.
Parizienii speră că nu se va mai reveni la restricții.
„O ducem bine, ne face plăcere. Am stat închiși aproape un an. E plăcut să revăd oamenii la terase”, spune un tânăr francez.
„Mă vaccinez mâine, sper că vom putea reveni la viața normală, fără pandemie și fără COVID. Pentru mine nu a fost dificil pentru că stau cu familia, dar cunosc mulți oameni din anturajul meu care au fost practic izolați. Pentru ei a fost greu”, ne-a povestit o pariziană.
Francezii sunt obligați să respecte în continuare anumite măsuri. Deplasările după ora 21:00 sunt interzise. Măștile continuă să fie obligatorii în spațiile publice - atât în interior, cât și în exterior. Campania de vaccinare din Franța este mai lentă decât în țări ca Marea Britanie, Statele Unite sau Germania. Deocamdată, 34 la sută din populația Franței a fost imunizată.
De pe 31 mai, vaccinarea va fi accesibilă întregii populații. Până în prezent, în Franța, au fost administrate 31 de milioane de doze de vaccin.
Vezi și aceste știri

Parlamentul Republicii Moldova împlinește, astăzi, 31 de ani

Ultima oră! CSP acordă calificativul „nesatisfăcător” activității lui Stoianoglo și propune demiterea procurorului general suspendat
