Din Parlament, în listele electorale. Acesta este traseul parcurs de unii aleși care se vor din nou în fotoliul de deputat. În timp ce unii au fost vocali și au avut inițiative în actualul Legislativ, alții merg la alegerile parlamentare chiar dacă nu prea au rezultate cu care s-ar putea lăuda. Astfel de candidați, cu doar câteva minute vorbite sau care nu au rostit nici un cuvânt în plenul Parlamentului, ocupă poziții de frunte în listele electorale. Surprinzător este și faptul că unii deputați care au participat la elaborarea unui număr redus de proiecte de lege ocupă poziții mai avantajoase în liste decât cei care sunt autorii unui număr mai mare de inițiative legislative. Iată ce arată analiza AGORA.
Lista electorală BECS
Comuniștii nu s-au regăsit în Legislatura a X-a. Partidul Socialiștilor, în schimb, a avut 37 de deputați. Dintre aceștia, pe listele Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, candidează din nou 35 de actuali parlamentari. Nu se regăsesc în listă Victor Bologan și Ștefan Gațcan. Cel din urmă a fost în mijlocul unui scandal atunci când, inițial, a anunțat că părăsește formațiunea, iar, ulterior, a dispărut.
Din cei 35 de candidați socialiști care tind din nou la un fotoliu de deputat, șase nu au vorbit nici o secundă în Parlament, conform stenogramelor. Printre aceștia o regăsim și pe Alla Dolința, care s-a remarcat după ce a fost surprinsă mâncând zeamă în timp ce examina proiecte în cadrul ședinței Comisiei parlamentare din care face parte.
În actuala legislatură, socialiștii au elaborat 173 de proiecte, dintre acestea 92 au trecut în faza de adoptare, 64 au rămas la examinare, iar 17 au statutul „retras”.
Cel mai activ deputat socialist a fost Vasile Bolea, iar la polul opus se află Eduard Smirnov, care nu apare ca prim autor la niciun proiect de lege. Cu toate acestea, Smirnov e numărul 12 în lista BECS, în timp ce Vasile Bolea ocupă tocmai poziția a 21-a.
Lista electorală PAS
În Legislatura a X-a, Partidul Acțiune și Solidaritate a avut 15 deputați, toți se regăsesc pe lista candidaților pentru parlamentare. Printre aceștia se numără și Virgiliu Pâslariuc, care potrivit stenogramelor a avut doar nouă intervenții în plenul Parlamentului cu o durată totală de 3,31 de minute. Acesta se regăsește pe poziția a 17-a a listei PAS.
Potrivit site-ului Parlamentului, aleșii PAS au semnat 156 de proiecte, dintre acestea 75 au trecut în faza de adoptare, 63 au rămas la examinare, iar 18 au statutul „retras”.
Cel mai „harnic” dintre deputații PAS-ului se pare că a fost Sergiu Litvinenco, numele căruia apare ca prim-autor pe 57 de proiecte legislative și pe 23 ca și co-semnatar. Deputatul PAS Ion Groza și-a pus semnătura pe cele mai puține proiecte, 10 în total. Dintre acestea în patru a figurat ca primul autor. Virgiliu Pâslariuc a semnat 13 proiecte, însă în niciunul nu este primul autor.
Lista electorală a Platformei DA
Platforma DA a avut în Legislatura a X-a 11 deputați. Toți se regăsesc în lista electorală, cu excepția Arinei Spătaru și a lui Iurie Reniță. Cel din urmă candidează pe listele Partidului Unității Naționale alături de un alt deputat, Octavian Țîcu.
Fracțiunea Platformei DA a elaborat 158 de proiecte. Dintre acestea, 42 au trecut în faza de adoptare, 95 au rămas la examinare, iar 21 au statutul „retras”.
Dintre deputații Platformei DA, Stela Macari are cele mai puține inițiative legislative în care figurează drept prima autoare. La polul opus este colegul său de partid și vicepreședinte al Parlamentului, Alexandru Slusari.
Lista electorală a PDM
După reconfigurările care au avut loc în interiorul partidului și al fracțiunii, Partidul Democrat a rămas, în final, în actualul Legislativ cu 10 deputați. Pe lista electorală depusă la CEC se regăsesc toți cu excepția lui Dumitru Diacov și Radu Rebeja. Potrivit stenogramelor, cel din urmă nu a vorbit niciodată în plenul Parlamentului.
Formațiunea a elaborat 47 de proiecte. Dintre acestea, opt au trecut în faza de adoptare, 34 au rămas la examinare, iar cinci au statutul „retras”.
Democratul Ion Leucă nu a fost primul autor pentru nici un proiect de lege. Cu toate acestea este numărul 8 în lista PDM pentru anticipate. Deputatul fracțiunii democrate care a fost cel mai activ în materie de inițiative legislative, Igor Vremea, ocupă poziția a 12-a în listă.
Lista electorală a Partidului Șor
Primul pe lista Partidului Politic Șor este Ilan Șor, deputatul care a lipsit cel mai mult de la muncă și care nu s-a prezentat la nicio ședință a Legislativului, din iunie 2019. Cu toate acestea, semnătura sa a apărut, în mod inexplicabil, pe un proiect de lege înregistrat în Parlament, unicul de altfel din mandatul său de legislator.
Patru aleși ai fracțiunii Partidului Șor au rămas fără imunitate în timpul Legislaturii a X-a, însă aceasta nu i-a împiedicat să candideze din nou pentru fotoliul de deputat. Este vorba despre Mariana Tauber, Reghina Apostolova, Petru Jardan și Denis Ulanov.
Petru Jardan a pierdut două poziții în comparație cu lista pentru alegerile precedente și este acum numărul 5. La rândul său, Denis Ulanov a câștigat o poziție și e pe locul 4 în lista P. Șor. Acesta a fost și cel mai activ deputat al formațiunii, semnând, în total, 36 de proiecte de lege.
În Legislatura a X-a, această formațiune a avut nouă deputați. Toți nouă se regăsesc în lista de 101 de candidați propuși pentru alegerile din 11 iulie 2021. Prezenți în această listă sunt și Sergiu Sîrbu, Grigore Repeșciuc, Elena Bacalu, Gheorghe Brașovschi, Ruxanda Glavan, Eleonora Graur, care, anterior, au acces în Legislativ pe listele Partidului Democrat.
Formațiunea a elaborat 57 de proiecte. Dintre acestea, șapte au trecut în faza de adoptare, 47 au rămas la examinare, iar trei au statutul „retras”.
Alți doi deputați din Legislatura a X-a care participă la alegerile parlamentare sunt Octavian Țîcu și Iurie Reniță. Aceștia au acces în Parlament pe listele fostului Bloc electoral ACUM. Actualmente, însă, candidează pe lista Partidului Unității Naționale. Octavian Țîcu este primul în lista electorală a PUN. În Parlament, acesta nu a fost primul autor pentru nicio inițiativă legislativă, co-semnând, însă, 22 de proiecte. Iurie Reniță este numărul 2 în lista PUN. Acesta a acces în Legislativ drept reprezentant al Platformei DA, fiind primul autor a șase proiecte de lege și co-semnatar a 29 de proiecte.
Din Legislatura a X-a a făcut parte și grupul Pro Moldova, în frunte cu Andrian Candu. Cei șapte aleși au acces în Parlament pe listele Partidului Democrat, însă, ulterior, au părăsit formațiunea. Pro Moldova a anunțat pe 2 iunie că nu va participa la scrutinul electoral.
Vezi și aceste știri

Prețul la benzină de neclintit sau scumpiri de un ban. La polul opus - ieftiniri de 19 bani la motorină

Maia Sandu, în cadrul unei mese rotunde organizate de publicația „The Economist”: Oamenii nu trebuie să fie nevoiți să aleagă între pâine și libertate

Un nou an școlar, noi specialități în programul studiilor universitare. A fost lansat Programul Profesiile Viitorului: Animație, Dezvoltare Jocuri și Multimedia
Advertoriale

Orange a fost desemnată cea mai performantă rețea din Moldova pentru a 10-a oară consecutiv

Ești în căutarea unei universități din țară pentru a-ți continua studiile? Află care sunt motivele de a aplica la USC, de la absolvenții de succes ai universității
