
Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova” are un nou director, ales prin concurs
Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova” are un nou director. Consiliul de administrație al întreprinderii a desemnat în calitate de învingător al concursului pentru ocuparea funcției vacante de administrator pe Oleg Tofilat.
・
Amintim că, la data de 16 mai, la funcția vacantă de administrator al Întreprinderii de Stat ,,Calea Ferată din Moldova” au fost admiși șapte candidați pentru etapa a doua a concursului, și anume proba de interviu.
Oleg Tofilat, al patrulea candidat din listă, a fost consilierul ex-premierului Ion Chicu în domeniul transporturilor și infrastructurii. Menționăm că în perioada 2015-2017, Tofilat a fost secretar de stat la la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor.
AGORA precizează că, Din luna mai 2019, director al Î.S. „CFM” devine Adrian Onceanu care deține funcția până în prezent. În perioada celor doi ani, întreprinderea continuă să înregistreze pierderi. Astfel, în 2019, pierderile au fost de 26,5 milioane de lei. Iar în 2020, Calea Ferată raportează cheltuieli ce depășesc veniturile cu 228,8 milioane de lei. Indicele este cel mai mare din ultimii 10 ani.
Situația de la întreprindere devine tot mai tensionată. Angajații ies la proteste și blochează porțiuni de cale ferată, cerând să le fie achitate salariile. Onceanu spune că „administrația face tot posibilul în acest sens, iar salariile ar fi fost achitate pentru luna noiembrie”.
Vezi și poziția actualei administrații CFM: „Vă asigurăm că, dacă nu vor fi create piedici artificiale, întreprinderea va reveni pe un făgaș normal de dezvoltare”.
În februarie 2021, Procuratura Anticorupție (PA) anunță că a demarat investigarea pretinselor ilegalități de la întreprinderea de stat Calea Ferată din Moldova (CFM).
Mai mult, subiectul este discutat în Parlament și la ședințele Consiliului Suprem de Securitate. Astfel, la 27 aprilie, președinta țării, Maia Sandu, a cerut Guvernului să suspende contractul de muncă cu actualul director interimar al Căilor Ferate, pentru că ar fi gestionat prost situația din instituție, iar Agenția Proprietății Publice ar urma să organizeze un concurs pentru selectarea noului director general al Căii Ferate din Moldova.
Onceanu însă dă vina pe proasta administrare a întreprinderii pe parcursul ultimilor ani, susținând că toate datoriile au fost moștenite. De partea cealaltă, fostul șef de la Calea Ferată, Iurie Topală, a respins acuzațiile, spunând că actuala echipă managerială este incompetentă.
Vezi și: Calea Ferată a Moldovei, împotmolită în datorii. Cum a ajuns instituția strategică să se clatine pe șine (CARDURI)
Î.S. „Calea Ferată din Moldova” a suportat prejudicii totale de aproape două miliarde de lei în ultimii 10 ani. Sunt datele constatate de Comisia de anchetă privind analiza situației economico-financiare de la întreprinderea de stat.