Un cod de conduită, în pragul alegerilor anticipate. Avocatul poporului îndeamnă partidele să nu folosească imaginea minorilor în campanie

Un cod de conduită, în pragul alegerilor anticipate. Avocatul poporului îndeamnă partidele să nu folosească imaginea minorilor în campanie

Avocatul poporului, Maia Bănărescu, se adresează formațiunilor politice să respecte toate drepturile omului, odată cu startul agitației electorale pentru cele șase partide înregistrate în campania electorală. Instituția Ombudsmanului își propune să monitorizeze campania electorală, iar constatările generale se vor regăsi în raportul său privind respectarea drepturilor și libertățile fundamentale ale omului în anul 2021.

„Scrutinele anterioare au demonstrat că, frecvent, în competiția electorală au fost încălcate drepturile omului,  ignorate cu brutalitate regulile de joc, pentru obținerea cu orice preț a voturilor alegătorilor, prin manipulare, hărțuirea oponenților, distribuirea de falsuri, promovarea unor mesaje xenofobe, rasiste, homofobe, cu discurs discriminatoriu și de ură.”

Prin urmare, Avocatul Poporului cheamă concurenții electorali să adopte un comportament civilizat, bazat pe respect față de drepturile omului și demnitatea umană,  față de oponenți și electorat. Campaniile electorale agresive nu pot decât să trezească dezamăgire în rândul electorilor și să-i descurajeze de a participa la procesul electoral democratic. Agresiunea și violența psihologică în campaniile electorale pot avea doar efecte negative, implicit pot afecta dreptul fundamental de exercitare a drepturilor electorale.

Publicitate

Avocatul Poporului încurajează partidele participante la cursa parlamentară să semneze un cod de conduită privind modul de desfășurare și reflectare a campaniei electorale, care să fie în continuare respectat de către acestea. 

„Maia Bănărescu cheamă la responsabilitate și la corectitudine, amintind că retorica bazată pe excludere și dezbinare nu are nimic în comun cu valorile democratice și cu respectul față de drepturile și libertățile fundamentale ale omului. Împărțirea societății în „ai noștri” și „ai voștri” sau „alții” / „străinii” creează imaginea de dușman, exploatează stereotipurile și prejudecățile,  apelând la cele mai primitive  laturi ale ființei umane.  De asemenea,  Ombudsmanul Copilului atenționează asupra neadmiterii utilizării imaginii minorilor în scopuri electorale.”

Maia Bănărescu mai atrage atenția asupra importanței de a fi asigurate condițiile necesare pentru realizarea dreptului electoral de către cetățenii moldoveni aflați peste hotare, precum și de către acei domiciliați în raioanele din stânga Nistrului. De asemenea, e nevoie să fie întreprinse acțiunile de rigoare pentru garantarea securității procesului de votare în localitățile aflate în Zona de Securitate şi pentru monitorizarea nestingherită a acestuia de către observatorii naționali și  internaționali.

„Avocatul Poporului reiterează recomandările sale referitoare la asigurarea condițiilor adecvate/adaptarea rezonabilă  pentru realizarea dreptului la vot de către persoanele cu diferite tipuri de dizabilități (senzoriale, locomotorii, psihosociale, etc.), ale celor aflate în instituții rezidențiale.”

Avocatul Poporului anunță că Instituția Ombudsmanului va monitoriza campania electorală și desfășurarea scrutinului parlamentar, iar constatările generale se vor regăsi în raportul său privind respectarea drepturilor și libertățile fundamentale ale omului în anul 2021.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal