O judecătoare, anchetată în așa-numitul „dosar al magistratelor”, nu va reveni la muncă: CSM a respins cererea de reîncadrare în funcție

O judecătoare, anchetată în așa-numitul „dosar al magistratelor”, nu va reveni la muncă: CSM a respins cererea de reîncadrare în funcție

Magistrata Svetlana Tizu, anchetată anterior pentru fapte de corupție în așa-numitul „dosar al magistratelor”, nu va fi reîncadrată în funcție. O decizie în acest sens a fost luată de Consiliul Superior al Magistraturii. Membrii CSM au votat unanim respingerea cererii depuse.

„Este prematur să examinăm noi această cerere. Aceasta ține de competența instanței de judecată. Apelul este înregistrat la Curtea de Apel și nu s-a expus asupra instanței”, a declarat Victor Micu.

Anterior, la ședința CSM din 18 mai, examinarea cererii de reîncadrare în funcție, depusă de Svetlana Tizu, a fost amânată.

Publicitate

Amintim că, la ședința din 18 mai, CSM a decis aprobarea cererilor Galinei Moscaliuc și a Victoriei Hadârcă, anchetate pentru acte de corupție în același dosar, cu unanimitate. Astfel, începând cu data de 19 mai, judecătoarele și-au reluat activitatea la Judecătoria Chișinău în cazul Victoriei Hadârcă și la Curtea de Apel Chișinău în privința Galinei Moscalciuc.

Cele trei judecătoare învinuite în așa-numitul „dosar al magistratelor”, Svetlana Tizu, Victoria Hadîrca, Galina Moscalciuc au primit sentințe de achitare. Decizia a fost luată de un complet de judecători de la sediul Buiucani al instanței de fond din capitală, format din Aureliu Postică, Eugeniu Beșelea și Veaceslav Cernalev.

Magistratele Svetlana Tizu și Galina Moscalciuc au fost achitate de sub învinuirea de corupere pasivă, din motiv că nu s-a constatat existența faptei infracțiunii. De asemenea, judecătoarele au primit sentințe de achitare pe capătul de acuzare de pronunțare a unei decizii ilegale, din motiv că fapta nu întrunește elementele infracțiunii.

Judecătoarea Victoria Hadîrca a fost achitată de sub învinuirea de trafic de influență, din motiv că nu s-a constatat existența faptei infracțiunii.

Singurul care a primit o sentință de condamnare în Dosarul magistratelor este Vitalii Furtuna, asistentul judecătoarei Liubovi Brînza. El a fost recunoscut vinovat de trafic de influență și i-a fost stabilită o pedeapsă cu închisoare pe un termen de trei ani, cu executare în penitenciar de tip semiînchis. Pedeapsa, însă, a fost suspendată condiționat pe o perioadă de probațiune de trei ani.

„Dosarul magistratelor”, în care sunt implicate zece persoane, a fost trimis în judecată de către Procuratura Anticorupție în aprilie 2019. Toate cele zece persoane au fost reținute în octombrie 2018, într-un dosar de corupție.

Procurorii le învinuiau pe judecătoarele de la Curtea de Apel Chișinău și de la Judecătoria Centru că ar fi pretins și primit sume de bani în proporții deosebit de mari, pentru a emite decizii favorabile în mai multe cauze penale aflate în examinare. Avocatul și procurorul aveau drept sarcină, în această afacere, să intermedieze transmiterea banilor pentru magistrați. Urmărirea penală în această cauză, potrivit Procuraturii, a fost dispusă de către procurorul general în baza elementelor infracţiunii de trafic de influență. La aceeași cauză, au fost conexate cauzele penale privind elementele infracțiunii de corupere pasivă, corupere activă, ame

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal