
„Nu e ușor, dar căile ușoare nu-s pentru mine”: Daniela Vekvert, femeia care și-a transformat pasiunea într-o afacere eco (INTERVIU)
Un copil îndrăgostit de viață, creatoare de frumos, o femeie iubită și mama celei mai minunate fetițe din univers. Așa se descrie Daniela Vekvert, eroina interviului de astăzi. A pus la cale o afacere de la zero, pe care o crește pas cu pas, oferindu-i, în fiecare zi, o părticică din imaginația ei, din creativitatea ei, o părticică din ea. Nu a ales să pășească în această „bucătărie” oricum, ci a pus în aplicare ideile și valorile după care se ghidează în viață: Să fie eco și să protejeze casa noastră - Pământul. Nu te mai țin mult în suspans. Daniela creează torbițe și accesorii care sunt ecologice și, cel mai important, stilate. Cât de dificil este să fii femeie de afaceri în Republica Moldova, ce a motivat-o să pășească în această lume și despre procesul de „a salva planeta”, îți povestestește chiar ea.
・
„În ziua de azi, femeile au un potențial enorm de a se lansa în afaceri”, afirmă încrezătoare Daniela.
Deși recunoaște că nu a crezut vreodată că va lansa o mică afacere, femeia afirmă că ideea a luat naștere odată ce a aflat că va deveni mamă.
„Niciodată nu am crezut că voi dori să inițiez o mică afacere. Dar maternitatea vine cu metamorfozele ei, cu multe „ups and downs” (nr. tr. - suișuri și coborâșuri). Eu am înțeles în acea perioadă că pot mai mult și că familia mea are nevoie de o femeie împlinită. Oportunități sunt pentru toți dar depinde de fiecare dintre noi cum le „prindem” la momentul potrivit”, ne povestește ea.
„Nu pot să spun că e ușor, dar căile simple nu sunt despre mine”, a subliniat Daniela.
În același timp, femeia spune că nu s-a aruncat în valurile oceanului. Înainte să înceapă „provocarea vieții”, Daniela a participat la un program de pre-accelerare pentru femei. Acolo, a avut posibilitatea să înțeleagă cum poate teleporta o pasiune în afacere.
„Am beneficiat de zeci de traininguri, ore de mentorat, cum să îmi poziționez produsele, cum să îmi creez profilul clientului și desigur am obținut un networking excepțional. Vă recomand să aplicați la astfel de programe pentru că te organizează și îți dau o direcție”, îndeamnă creatoarea.
De când a devenit părinte, a înțeles cât de important este să aibă grijă de casa noastră – Pământul, povestește Daniela.
„Până a fi părinte nu atrăgeam atât de mult atenția asupra ecologiei. Planeta noastră e unicul loc, la moment, unde ne putem bucura de viața care ne este dată. Analizez foarte atent fiecare fruct și legumă înainte să o cumpăr și să i-o ofer copilului meu, și îmi pare nespus de rău când uneori ies cu torbița goală din magazin din motiv că ceea ce este pe raft nu este sigur. Trăim în prea mult plastic, și asta se reflectă și asupra produselor pe care le consumăm, asupra apei, calității vieții. Tema „ECO” este și despre educație, un om care respectă planeta îi respectă și pe cei din jur”, ne-a spus femeia.
„Pe acest pământ sunt atât de multe locuri minunate, ar fi păcat ca din nepăsare și egoism uman acestea să dispară”, a mai adăugat Daniela Vekvert.
Daniela este sigură că oamenii pot proteja natura, fiecare cu aportul său fie el mic sau mare.
„Fiecare pas micuț e deja un progres, important este să mergi înainte și să nu te oprești. Pentru a salva planeta este nevoie de implicare fiecăruia, cu pași mici, zi de zi, oră de oră. Eu m-am întrebat într-o zi „ce pot face eu pentru a face planeta noastră un loc mai bun?” și am început să creez torbițe. Știu că sună naiv să cred că voi salva planeta astfel, dar dacă fiecare și-ar pune această întrebare, cred că vom vedea rezultate frumoase”, ne-a mărturisit femeia.
Imaginează-ți că...
Am provocat-o pe Daniela să-și imagineze că ar putea face rost de un grant pentru a-și dezvolta mica afacere, însă trebuie să convingă autoritățile. Ce ne-a spus?
„Interesantă provocare. Cred că trei argumente pe care le voi comunica ar fi dezvoltarea artizanatului la noi în țară și valorificarea acestuia, promovarea femeilor în afaceri și a oportunităților de start-up. Și evident dezvoltarea afacerilor care promovează sustenabilitatea și protecția mediului înconjurător”, a spus ea.
Te-ai gândit vreodată: Da’ poate nu?
Daniela ne-a mărturisit că a ezitat mult timp până a făcut pasul cel mare, iar faptul că a devenit mamă a motivat-o și mai mult.
„Mereu găseam scuze: lipsa de timp, potențiali concurenți, dar oare o să prindă la public? Au fost gânduri și gânduri, până nu am început să acționez. Pre-acceleratorul la care am participat m-a motivat enorm și mi-a oferit multe instrumente utile în a-mi dezvolta o afacere de sine stătătoare. Cred că dacă nu aș fi devenit mamă nu aș fi încercat să-mi dezvolt o afacere. Copii ne învață foarte multe lecții importante, printre care răbdarea și perseverența”, povestește ea.
De unde a început totul?
„Această mică afacere, a fost și este de fapt o pasiune pe care am îndrăgit-o/învățat-o fiind în concediul de maternitate alături de copilul meu. Era un fel de detașare de nopți nedormite, de gânduri și frici. Credeam că viața mea se va limita doar rutina maternității. Simțeam că vreau să creez ceva frumos dar în același timp comod și util. Totul a pornit din momentul când îmi rezervam vreo două ore pe zi pentru creație”, afirmă Daniela.
„Când toți dormeau și eu savuram liniștea și pacea din casă. E un moment magic care te reîncarcă pentru o nouă zi. Am început să creez torbițe din fire de bumbac reciclat care sunt sustenabile și stilate. Torbițele pot fi folosite oriunde, la cumpărături, la plimbare, la ieșiri în oraș, la plajă și chiar la un picnic urban. Până a fi părinte nu atrăgeam atât de mult atenția asupra ecologiei...”, mai povestește ea.
Care aste partea cea mai dificilă din tot ceea ce înseamnă „Knotbee”?
„Partea cea mai dificilă a fost să creez un concept pe torbițe care să fie comode, încăpătoare dar în
același timp stilate. Am testat multe modele până am ajuns la un concept bine definit. Este un proces de
creație și este facut sută la sută handmade și uneori am nevoie de pauze pentru a recăpăta forțe și
inspirație”, susține Daniela.
Pe lângă aspectul eco, creatoarea spune că vrea să transmită, prin creațiile sale, căldură și pace. Mai mult, vrea să devină inspirație pentru alte femei.
„Atunci când creez depun mult suflet și dragoste în ceea ce fac. Eu cred că lucrurile materiale care le avem transmit energii și sper ca torbițele mele să poarte mult noroc și stare de bine. Pe lânga asta vreau să motivez prin exemplul meu, alte femei că ele pot să își dezvolte visurile pentru că ele merită asta. Să nu facă „sacrificii” care în viitor vor genera frustrări și dezamăgiri”, mărturisește Daniela.
Sunt abia la început dar am norocul să fiu înconjurată de oameni care mă susțin în ceea ce fac și asta contează foarte mult.
Autor:
La început mereu este nesiguranța...
„Mereu te întrebi cum va prinde publicul la asta. Aici este important să ai multă susținere din partea celor dragi și eu am fost foarte norocoasă să am mult suport din partea familiei mele. Eu nu mi-am setat niște așteptări, de fapt nu sunt adepta așteptărilor. Acest lucru l-am educat în mine în perioada maternității. Eu sunt mai mult adepta „hai să încercăm”, până la urmă o viață avem și trebuie să reușim să ne realizăm visurile”, a spus femeia.
Când Daniela muncește la Knotbee?
„Nu aș zice că „muncesc”. Eu în mare parte creez. În mare parte, dedic timpul torbițelor în serile când fetița doarme. Weekendurile mă dedic mai mult pentru că nu sunt la muncă în timpul săptămânii, pentru că eu mai și lucrez, pe lângă asta, la un job full-time”.
Ai o fetiță. Când va crește, ce îi vei spune despre protecția mediului?
Cum o vei convinge să poarte/mănânce/folosească chestii ECO?
„Chiar dacă este destul de micuță, ea deja înțelege ce înseamnă să fii eco, unde și cum se reciclează. În parc mereu îi arătăm unde se aruncă gunoiul, chiar ea singură face și observații prin parc dacă vede că cineva a aruncat ceva nu la tomberon. O luăm cu noi la piață, mereu îi vorbim ce facem și de ce, care produse sunt sănătoase și care nu. O facem într-un mod distractiv, sub formă de joc”, povestește femeia.
„Are și ea torbițe eco, unde își pune produsele alese. Mai citim și despre ecologie, acum sunt atâtea cărți faine pentru copii despre ecologie că ar fi păcat să nu le citim împreună. Ecologia se educă de la vârsta fragedă, și asta devine parte din viața ta, eu nu voi trebui sa o conving să poarte/mănânce/folosească chestii ECO, atât pentru ea, cât și pentru noi va fi și este un mod normal de viață. Noi ca părinți suntem un exemplu pentru copiii noștri, hai să fim un exemplu bun”, a mai spus Daniela.
Afacerea mea este pasiunea față de frumos și de a face planeta un loc mai bun.
Autor:
Comunitatea virtuală
„Am o comunitate foarte micuță, dar mi-i foarte dragă pentru că fiecare chiar mă susține și încurajează în ceea ce fac. Acest lucru îmi dă motivație să creez și să fac lumea mai bună. Eu nu mizez pe cantitate, dar mai mult pe calitatea la ceea ce creez. Oamenii mă încurajează în ceea ce fac și asta mă bucură enorm. Sunt nespus de fericită când cei care procură torbițele knot.bee îmi trimit poze cum folosesc torbița”, zice femeia.
Familia
„Fără suportul și sprijinul familiei nu cred că aș fi reușit să mă apuc de această „marea nebunie”. Mereu mă întreabă cu ce mă pot ajuta și asta demonstrează încrederea lor. Sunt o norocoasă alături de ei – doza mea de energie”, a conchis Daniela.
Afacerea Danielei o poți găsi AICI.