Cel mai mare producător de zahăr din țară celebrează 20 de ani de activitate: investiții de milioane în modernizare și „energie verde” (VIDEO)

Cel mai mare producător de zahăr din țară celebrează 20 de ani de activitate: investiții de milioane în modernizare și „energie verde” (VIDEO)

Compania moldo-germană Südzucker Moldova este lider pe piaţa producţiei de zahăr din Moldova. La aniversarea celor 20 de ani de activitate, producătorul anunță modernizarea producției de zahăr, dar și investițiile în tehnologia de producere, efectuate în comun cu partenerii agricoli - toate contribuind la renaşterea industriei zahărului în țara noastră. „Acest lucru a devenit posibil datorită îmbunătăţirii cadrului legislativ care reglementează industria zahărului din Moldova și armonizarea cu regimul de activitate al pieței europene”, se precizează într-un comunicat emis de Südzucker Moldova.

Acţionarul principal al companiei – concernul european Südzucker AG - este cel mai mare producător de zahăr din Europa. Concernul cuprinde fabrici de zahăr din Germania, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Franţa, Austria, Polonia, România, Ungaria, Republica Cehă şi Slovacia, precum și rafinării, fabrici de producere a bioetanolului, concentratelor de fructe, semipreparatelor și pizza.

...

Publicitate

Pe parcursul activităţii în Republica Moldova, compania Südzucker Moldova a investit circa 60 milioane de euro în modernizarea producției de zahăr, în proiectul de „Energie verde”, precum și în dezvoltarea tehnică și tehnologică a producției de sfeclă de zahăr din Moldova. „Drept rezultat, consumul de energie electrică s-a redus de aproape două ori. Calitatea zahărului a crescut considerabil, în anul 2008 Südzucker Moldova a fost certificată după standardele internaţionale ISO 9001:2008 şi НАССР. Compania exportă zahăr în mai multe ţări ale Uniunii Europene şi CSI. Cifra de afaceri anuală a companiei Südzucker Moldova - până la 1 miliard de lei”, precizează producătorul.

Majorarea randamentului mediu al materiei prime

„Dezvoltarea bazei de materie primă reprezintă o prioritate pentru Südzucker Moldova. Specialiştii germani ai companiei au adus în Republica Moldova tradiția europeană de cultivare a sfeclei de zahăr. De la începutul activițății în Republica Moldova, compania oferă consultaţie completă şi ajutor financiar agricultorilor. În anul 2008, compania Südzucker Moldova a înregistrat întreprinderea-fiică de profil complex „Agro-SZM”, care procesează peste 12,5 mii hectare. De-a lungul activității companiei în Moldova, randamentul mediu al sfeclei de zahăr s-a majorat de la 21 t/hа până la 40-50 t/hа, în funcție de condițiile climatice ale anului, iar pe câmpurile irigate atinge nivelul european de 70-80 tone/ha. Compania acordă în fiecare an împrumuturi tehnice partenerilor agricoli pentru producția acestei culturi, în sumă totală de circa 100 milioane lei”, se mai menționează în comunicatul companiei, cu ocazia aniversării. 

Cel mai mare proiect de „energie verde”

„În 2015-2017, Südzucker Moldova a implementat cel mai mare proiect de „Energie verde” din Moldova, în care a investit peste 14 milioane de euro. În acest sens, la fabrica din Drochia a fost construită o instalație care produce din borhot de sfeclă 8,5 mln m³ de biogaz anual. Instalația de biogaz de la fabrica din Drochia, unica din țară, este cel mai mare furnizor de „Energie verde” din Republica Moldova”, menționează reprezentanții Südzucker Moldova. 

...

„Misiunea companiei Südzucker Moldova este crearea unei producții moderne și competitive, precum și dezvoltarea unor parteneriate durabile - un soi de cluster format din parteneri agricoli, distribuitori și furnizori, precum și crearea unui mediu social favorabil în regiunile în care își desfășoară activitatea.”

Alexander Koss, Spicherul Comitetului de Conducere al Südzucker Moldova

Autor:

Echipa de oameni valoroși

Cel mai important factor care contribuie la succesul companiei Südzucker-Moldova este echipa de oameni care împărtășesc aceleași idei și formează coloana vertebrală a companiei. „Succesul proiectului moldovenesc Südzucker AG nu constă doar în investiții financiare”, se menționează în mesajul conducerii concernului european. – Esențial a fost să formăm o echipă de profesioniști, fapt ce a permis implementarea întregului lanț de soluții complexe tehnologice și manageriale. Mai mult, a contribuit la renașterea din ruine a complexului de sfeclă de zahăr. Ne bucurăm că colegii noștri din Republica Moldova au devenit perseverenți, dornici de implicare și orientați către rezultate. Astăzi, specialiștii din toate țările unde își desfășoară activitatea concernul, inclusiv cei din Republica Moldova, fac schimb de experiență și vorbesc același limbaj – limbajul inovațiilor, care ne permite să ne dezvoltăm continuu împreună și să răspundem provocărilor timpului.”

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal