
Ioniță: Sistemul bancar a reușit să recupereze prăbușirea de după criza din 2014 în ceea ce privește volumul creditelor acordate
În luna mai 2021, sistemul bancar a reușit să recupereze prăbușirea de după criza din 2014 în ceea ce privește volumul creditelor acordate. Declarația a fost făcută de expertul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Veaceaslav Ioniță. Economistul precizează că suma creditelor au ajuns la 47,9 miliarde de lei similar cu maxima din octombrie 2014, când erau 48 miliarde de lei. Pe întregul sistem financiar, care cuprinde sectorul bancar nebancar, volumul creditelor acordate până în prezent se ridică la 59 miliarde lei. Totuși, spune Ioniță, nu trebuie să uităm că avem o valoare a leului diferită, iar la situația reală din 2014, când creditele din sistemul bancar au ajuns la 37% din PIB, Republica Moldova va ajunge în cel mai bun caz peste 2-3 ani.
・
Potrivit lui Veaceslav Ioniță, în prezent volumul de credite oferite este estimat la 58,8 miliarde lei. Cele oferite de către bănci se ridică la aproape 48 de miliarde de lei, restul de către sectorul nebancar, care este format din companiile de microfinanțare, asociațiile de economii și împrumuturi, companiile de leasing.
Totuși, potrivit economistului, după anul 2018 băncile au constatat că cei mai buni clienți pot fi persoanele fizice, care erau orientate spre a lua împrumuturi pentru consum, procurarea de imobil și inițierea unei afaceri, dar erau considerate și cei mai buni platnici.
Astfel, dacă în cazul persoanelor juridice erau credite neperformante la nivel de 10, 15 chiar 20%, în cazul persoanelor fizice acestea sunt la nivel de 2-3%. Expertul spune că băncile, începând cu 2019, 2020 au devenit agresive privind acapararea persoanelor fizice ca client al lor.
Din 2014 și până în prezent, potrivit expertului IDIS Viitorul, cei care au setat jocul în domeniul financiar au fost persoanele fizice, care aveau credite luate la nivelul de 10%, iar acum au ajuns la 40%. Dacă în 2014, volumul total de credite acordate persoanelor fizice doar din sistemul bancar era de 5,8 miliarde de lei, acum este de trei ori mai mult, 17,8 miliarde de lei.