
Prima declarație a iubitei lui Roman Protasevici, după reținerea ambilor pe aeroportul de la Minsk (VIDEO)
Partenera opozantului belarus Roman Protasevici, rusoaica Sofia Sapega, arestată împreună cu acesta, la bordul avionului Ryanair deturnat de autoritățile belaruse, apare într-un video în care ar recunoaște că ar fi fost redactorului unui canal de telegram, care publica informații personale ale oficialilor de securitate belaruși.
・
Videoclipul cu rusoaica reținută, Sofia Sapega, a fost publicat de unul dintre canalele de telegram beloruse pro-guvernamentale, transmite echo.msk.ru.
În videoclip, Sapega stă într-o cameră neidentificată, cu o ușă pe fundal. Potrivit avocatei Sofiei Sapega, tânăra fost arestată pentru două luni și va fi ținută în centrul de detenție preventivă al KGB din Belarus. Acuzațiile exacte împotriva ei nu au fost încă raportate.
Totuși, o sursă familiarizată cu materialele cazului, a spus pentru publicația „Novaya Gazeta” că autoritățile din Belarus o suspectează pe iubita fostului redactor-șef NEXTA, Roman Protasevich, de organizarea de revolte și acțiuni de grup care încalcă grav ordinea publică.
Sofia Sapega este studentă la Drept, la Universitatea Europeană de Ştiinţe Umane (EHU), înfiinţată la Minsk în 1992, dar care, în 2004, a fost obligată de către autorităţile belaruse să-şi mute activitatea în Lituania vecină.
AGORA precizează că, pe 23 mai, șase pasageri ai cursei Atena - Vilnius, deturnată la ordinul regimului Lukașenko din Belarus, au rămas la Minsk. Este vorba despre un jurnalist de opoziție, Roman Protasevici, care a fost arestat, de prietena acestuia și de patru membri ai forțelor de securitate care ar fi creat diversiunea folosită drept pretext. Cei din urmă ar fi intrat în conflict cu echipajul și ar fi spus că la bord este o bombă, potrivit unor relatări care au apărut în presă.
După aproape 8 ore în Minsk, avionul și-a reluat drumul spre Vilnius.
Procuratura Lituaniei a anunțat imediat lansarea unei anchete penale pentru deturnarea unui avion în scopuri teroriste și încălcarea tratatelor internaționale cu privire la tratamentul persoanelor.
Ulterior, mai multe țări europene au cerut interzicerea zborurilor spre Belarus, și numirea utilizării luptătorilor pentru interceptarea unui zbor civil drept act de piraterie. Inițial, Lituania a interzis zborurile prin Belarus, iar la scurt timp aceeași decizie a fost luată și de Ucraina.